kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sıradışı Türk yazarın Hollywood serüveni

New York'ta yaşayan Türk yazar Erje Ayden'in üç romanı filme çekiliyor. Filmlerin baş rolünde Hollywood starları oynayacak

Türk yazarı Erje Ayden (asıl adı Erce Aydıner) 42 yıldır New York'ta. Türk okurları onu yeni yeni tanımaya başladı ama o ABD'de yazdığı polisiye romanlarıyla tanınıyor. Hüzün/Sadness ABD'de 2.5 milyon sattı. Bu aynı zamanda bir Türk yazarının da dünyada ulaştığı en büyük satış rakamı. Ayden'in bu başarısı Hollywood yapımcılarının da dikkatini çekti ve 'Hüzün'ü filme almak için kolları sıvadılar. Başrolü ünlü aktör Richard Gere oynayacaktı. Çekimlerin geçen 15 Eylül'de başlaması gerekiyordu ama 11 Eylül terör saldırısı projenin ertelenmesine neden oldu. Bu arada yapımcılar Ayden'in 2 romanını daha filme almaya karar verdiler. Bu filmlerin başrolü için 2 ünlü aktör imza attı. Kevin Spacey, Kaybolan Bulut'ta / The Lost Cloud oynayacak. Roman, 35 yıllık bir cinayetin soluk kesen araştırmasını konu alıyor. Kenneth Branagh ise Matador için kamera karşısına geçecek.

Son romanı: Goldberg Paşa
Erje Ayden'in çok yakında baskıya girecek son romanı ise gerçek bir yaşam öyküsünü konu alıyor: Goldberg Paşa. Türklerle birlikte savaşmış Beyaz Rus General Goldberg'in gerçek hayat hikâyesinin anlatıldığı roman Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutuyor! Goldberg Paşa'nın öyküsü hayli ilginç. Bir Çarlık generaliyken Rus İhtilali'nde Kızıl Ordu'ya karşı savaşan Beyaz Ordu'da generallik yapıyor. Sonra Enver Paşa'yla birlikte Kafkasya halklarını ve Asya Türkler'ini Ruslara karşı organize ederek savaşıyor. Başarısız olunca Çin'e geçiyor, hapsediliyor. Hapisten kaçarak ABD'ye gidiyor. San Fransisco'da elbise fabrikası açıyor. Milyonlarca dolar kazanıyor. Sonra Hollywood'un ilk film yapımcılarından biri oluyor.

Ayden'in yeni bitirdiği bu 400 sayfalık romanı yazmasına, yakın dostu ünlü ABD'li ressam Michael Goldberg vesile olmuş. Zira ressam Goldberg ünlü Goldberg Paşa'nın torunu. 80 yaşında ve 2. Dünya Savaşı'nın madalyalı bir kahramanı. Ayden, ünlü ressamın sakladığı Goldberg Paşa'ya ait günlüğü okumuş ve kitap fikri çıkıvermiş. Günlük, Türkiye tarihinin önemli bir bölümünü anlatıyor.

"Goldberg Paşa" yakında ABD'yle aynı anda Piramit Yayınları tarafından yayımlanacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır