kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hortumu bilmeyiz deprem zannettik

Hortum yolunu şaşırdı... Tropikal iklimlerde görülen hortum, Tekirdağ'ın Arzulu köyüne uğrayınca çatılar uçtu, ağaçlar devrildi. Köylüler felaketi deprem sandı

Tekirdağ'ın Arzulu köyünde önceki gün meydana gelen hortum, kabus dolu dakikalar yaşattı. Yaklaşık 10 dakika süren hortum, evlerin çatılarını uçurdu, ağaçları kökünden söktü, duvarları yıktı ve demir direkleri büktü. 30 evin çatısını uçuran ve bölgede milyarlarca liralık hasara neden olan felaket, ucuz atlatıldı. Ölen olmadı, bir kişi yaralandı. 20'si köpek, pek çok hayvan ise telef oldu.

Hortum önceki gün saat 17.20 sıralarında meydana geldi. Yöre halkı büyük bir gürültüyle başlayan hortumun, fırtına mı, deprem mi olduğunu bile anlayamadı. Ortalık sakinleşince dışarıya çıkan köylüler, evlerin, depo ve hayvan barınaklarının çatısının uçtuğunu, ağaçların kırıldığını gördü. Bu sırada çatıdan düşen bir kiremit 22 yaşındaki Gülşen İcan adlı bir genç kızın yaralanmasına neden oldu.

HASAR 150 MİLYAR
20 hane ve 700 nüfuslu Arzulu köyüne acil yardım ekibi gönderildi. Tekirdağ Valisi Cemalettin Sevim ile Muratlı Kaymakamı Mehmet Çınar olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Kaymakam Çınar, "Çok fazla kayıp vermeden atlattığımız için şanslıyız. Köyü yeniden toparlamak için elimizden geleni yapacağız. Hasarın 150 milyar lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Enerji nakil ve telefon hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle bir süre köyün bir kısmına elektrik verilemedi, bir kısmında ise telefonlar çalışmadı. Kaymakamlık tarafından köye bir kepçe gönderilirken, Köy Hizmetleri'nden de hortum hasarının giderilebilmesi için ekipman istendi. Köylüler ise yıkılan çatıları onarmaya başladı ama dün başlayan yağmur, çalışmaları güçleştirdi.

BİZİ DE YUTACAKTI SANKİ
Köy kahvesinin sahibi Erol Tekin (38) yaşadıklarını şöyle anlattı: "Büyük bir uğultu duydum, deprem oluyor, köy yıkılıyor zannettim. Gürültü dindiğinde dışarı çıktım. Bir sürü evin çatısı kağıt gibi uçmuştu. Kahvemin çanak antenini hortum yerinden koparmıştı. Kabus gibiydi."

Hortum sırasında evinin çatısının uçtuğunu gördüğünü söyleyen ev hanımı Naciye Gümüş (65) ise, "Evde torunlarımla birlikteydim. Çatı birden uçuverdi. Torunlarım şok geçirdi, çığlık atmaya başladılar. Hortum bizi de yutacak sandık, birbirimize sarılıp bekledik. Çok eski tarihlerde de bir kez böyle bir olay olmuştu. Ama bu kadar büyük bir felakete ilk defa rastlıyorum" diye konuştu.

Çiftçilikle uğraşan Zeynel Kayalı (55) da, hortumla birlikte gökyüzünün birden karardığını söyledi. Kayalı, "Kaç dakika sürdü gerçekten hatırlamıyorum ama sürekli sarsılıyorduk. Gözümü açtığımda hava aydınlanmıştı. Hem evimin, hem de depomun çatısı uçmuştu" dedi. Murat

Meteorologlar: Tekirdağ bizi gerçekten şaşırttı
Meteorologlar hortumun Trakya bölgesinde meydana gelmesinin çok ender rastlanan bir olay olduğunu belirtti. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Şefi Meteoroloji Mühendisi Nail Yeniçeri, "Hortuma hızlı sıcaklık değişimleri yol açar. Alt tabakadaki sıcak havanın aniden yükselerek soğuk havanın içine girmesi ile meydana gelir. Trakya'da görülmesi neredeyse mucize. Türkiye'de hortuma, genellikle güney bölgelerde ve yaz ayına giriş dönemlerinde rastlanır. Şile ve civarında da zaman zaman özellikle kumsala yakın yerlerde hortum görülebilir. Ama Tekirdağ bizi gerçekten şaşırttı" diye konuştu.

Erdem ESER-Bülent ERGÜN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır