kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Emlakta son nokta

TBMM'ye sunulan tasarıya göre, gayrimenkullerin vergiye esas değeri yüzde 53.2 oranında artırılarak bulunacak. Verginin yarısı ödenecek. İkinci taksit ise yeni sisteme göre belirlenecek
Gayrimenkullerin vergi değerini anormal oranlarda artıran gelişmeleri durduran yeni yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla emlak vergisi uygulamasında görülen olumsuzluklarıın ortadan kaldırılması amaçlanırken, iki aşamalı uygulama gerçekleşecek.

1-Tasarıya göre, gayrimenkullerin 2002 yılı vergi değeri, bu yıl yüzde 53.2 olan yeniden değerleme oranında artırılacak tutar üzerinden hesaplanacak. Örneğin 1998 yılında 20 milyar lira olarak beyan edilen ve emlak vergisine esas değeri 2001 yılında 58 milyar 270 milyon 394 bin liraya ulaşan İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içindeki bir konutun 2002 yılı bina vergisi şöyle hesaplanacak: 2001 yılı emlak vergisine esas değer, yüzde 53.2 olan yeniden değerleme oranında artırılarak 89 milyar 270 milyon 244 bin liraya ulaşmış olacak. Konut, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunduğundan bina vergisi, yüzde 100 artırımlı olarak (binde 2 oranında) uygulanacak. Buna göre, hesaplanan verginin yarısı olan 89 milyon 270 bin lira, binanın 2002 yılı emlak vergisi birinci taksit tutarı olarak mart-mayıs döneminde ödenecek.

2-Tasarı yasalaştığı tarihten itibaren 30 gün içinde yeniden belirlenecek arsa ve arazi birim metrekare değerleri ile 2002 yılı normal inşaat maliyet bedelleri dikkate alınarak, mükellefler tarafından belediyelere en son verilen beyannamelerde yer alan bilgilere göre 2002 yılı emlak vergisine esas değer hesaplanacak. Başka bir anlatımla, mükellefler tarafından yeni bir beyanda bulunulmaksızın, 2002 yılı vergi değeri en son verilen beyannamede yer alan bilgiler dikkate alınarak belediyelerce hesaplanacak.

Böylece emlak vergilerinin rayiç bedel üzerinden değil, inşaat maliyetleri ve arsa metrekare fiyatlarına göre hesaplanan asgari beyan değeri üzerinden hesaplanması sağlanmış olacak. Belediyeler tarafından hesaplanacak vergi değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi tutarından, birinci taksit olarak ödenen tutar düşülerek, kalan kısım 2002 yılı Kasım ayı içinde ikinci taksit olarak ödenecek.

New York'ta 1 milyar dolarlık kaçak
New York'ta bir milyar dolarlık emlak vergisi kaçakçılığı ortaya çıkarıldı. Manhattan savcılığının yürüttüğü soruşturma sonunda, kaçakçılığın, dünyanın en pahalı kentlerinden olan New York'taki gözde binaların değerleri düşük gösterilerek yapıldığı ve yıllardır devam ettiği belirlendi.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, yolsuzluğun boyutlarının kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyük olduğunu söyledi. New York Post gazetesinin manşetten verdiği habere göre, şimdiye kadar komisyonda görevli bazı üyeler, rüşvet karşılığında binaların değerlerini düşük gösteriyor, böylece az vergi ödenmesini sağlıyordu. Gazete, olaya adı karışan kişilerin 1967 yılından bu yana 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldıklarının sanıldığını belirtirken, 17 kişinin sanık olarak ifadesinin alındığını bildirdi. Bir bölümü Stephen Green adlı milyonere ait bulunan binalar, New York'un en pahalı kesimleri olan 57. Sokak, Broadway, Park Avenue ve Rector Street gibi yerlerde bulunuyor.

Tasarı hükümlerine göre, Maliye ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları bina normal inşaat maliyet bedellerini, uygulanacağı yıldan 4 ay önce ortaklaşa tespit edecekler. Takdir komisyonları, arsalara ve arazilere ait birim değer tespitini 4 yılda bir yapacak. Tasarı bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 28 Şubat Perşembe günü de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır