kapat
29.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
MHP freni

Türkİye'de, yenilenmenin, daha ileri bir düzene geçme çabalarının siyasi freni olarak MHP ağırlığını koymuş görünmektedir.

Türk Ceza Kanunu'nun 159'uncu ve 312'nci maddelerinin değiştirilmesi ve ifade özgürlüğünün suç olmaktan çıkarılması için başlatılan çalışmanın gereği gibi sonuçlanmasına karşı ana direniş MHP'den gelmektedir.

MHP'nin kökleri ve dünya görüşü bellidir. Bu partinin en öndeki birçok isminin "siyasi" geçmişleri de bilinmektedir. 1968'den 1980'e kadar yaşanan "kanlı" faaliyet dönemi 1980 sonrasında sıkıyönetim mahkemesinde yargılanmıştır. MHP ve yan örgütlerinin bu dönemdeki icraatları askeri savcıların iddianamelerinde çok ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Yanıltıcı iyimserlik
MHP, 1999'a gelinceye kadar "marjinal" bir parti olarak varolmuştur. Bu seçimdeki büyük başarısını da bölücü terör ve siyasi İslam sayesinde kazanmıştır. Bölücü terörün yol açtığı acılardan bunalan, yönetenlerin bu sorunu çözmekte gecikmesine öfkelenen toplumun bir kesimi, tepkisinin ifadesini MHP'nin radikal milliyetçi üslubunda bulmuştur.

İslamcı kesimde, Erbakan ve ekibinin yarattığı hayal kırıklığı da o dönemde Milliyetçi Hareket Partisi'ne yaramış ve faaliyetlerinde bütün "İslamcı" temaları kullanan bu partinin oyları biraz daha yükselmiştir.

1999 seçimi sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortaya çıkan aritmetik, mümkün görünen tek hükümet formülü olarak bugünkü üçlü koalisyonu ortaya çıkarmıştır.

Bu mecburi durum, bazılarını Milliyetçi Hareket Partisi'nin "değiştiği" konusunda ısrarlı bir iyimserlik içine sokmuştur.

Demokrasi ve MHP
Milliyetçi Hareket Partisi ise hem değişmediğini kanıtlamaya çalışmakta, hem de iktidardan uzaklaşmamak için azami çaba göstermektedir. Bu denge içinde istemediği, benimsemediği birçok karara evet demek zorunda kalmıştır. Bir yandan da pazarlık yaparak birçok önemli meselede engelleme yapabilmiştir.

MHP, bundan daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istemediğini, Türkiye'nin çağdaş bir Batılı demokrasi olmasını "sakıncalı" bulduğunu bütün gücüyle söylemektedir. Bölücü terör olacak ki, MHP'nin bir işlevi olacak.. Toplumda gerilimler olacak ki MHP'nin varlığının bir anlamı olacak... Demokrasi işlemeyecek, sokaklarda "tehlike" olacak ki MHP aktif olabilecek..

Koalisyon önde tutuldukça...
MHP üç yıllık koalisyon deneyi süresince, Erbakan'ın yaşadığını yaşamış, Türkiye'yi yönetme ehliyetine sahip olmadığını göstermiştir. Bütün kamuoyu araştırmalarında oy oranı yüzde 6-8 arasında çıkmaktadır.

Bu nedenle tekrar "bölücü terör" tehlikesini sömürerek, demokratikleşmeye karşı fren rolü üstlenerek işlev sahibi olmaya çalışmaktadır.

Hükümetin ANAP kanadı, demokrasi paketinin gerçekleşmesi için çok net tavır alırken, Demokratik Sol Parti "ortada" kalmış görünmektedir. Birinci ve asıl mesele, koalisyonun bu şekilde devamı olarak ele alındığı sürece de DSP hep "ortada" kalacaktır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır