kapat
29.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İlköğretim öğrencisine sözleşmeli ceza geliyor

Haylaz öğrenciler bundan böyle okul yönetimiyle sözleşme imzalayacak. Davranışları değişmeyen öğrenciyi 4 aşamalı bir disiplin yaptırımı bekliyor!
İlköğretim okulu öğrencilerine "uyarma"dan "okul değiştirmeye" kadar dört aşamalı disiplin cezası geliyor. Olumsuz davranışlarda bulunan öğrencilere önce sözlü uyarıda bulunulacak. Davranışlarını yinelerse öğrenciyle sözleşme yapılacak. Ancak öğrenci bu sözleşmeye de uymazsa bu kez velisi çağrılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı İlköğretim Kurumları Yönetmelik taslağına göre disiplin cezası okulda yapılan başta bayrak törenleri olmak üzere diğer törenlere katılmayanlara da uygulanacak.

AVRUPA STANDARDINDA!
İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin değiştirilmesini öngören taslağın disiplin cezalarıyla ilgili bölümü, Avrupa ülkelerindeki uygulamalar da incelenerek hazırlandı.

8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasına geçilmesinden sonra yasal düzenlemelere uyum amacıyla oluşturulan ve disiplin cezalarının 4. sınıftan itibaren başlaması öngörülen taslakta, ilginç ceza yöntemleri bulunuyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na sunulan taslakta, "olumsuz davranışlar" da şöyle sıralanıyor:

* Derse ve diğer etkinliklere vaktinde gelmeme ve geçerli bir neden olmaksızın bu davranışa devam etme.

* Okula özürsüz devamsızlığını raporla belgelendirememe, bunu alışkanlık haline getirme

* Okula, okul yönetimi tarafından yasaklandığı bildirilmiş malzeme getirme.

* Pansiyonlu ve yatılı okullarda öğrenci dolaplarını farklı amaçlarla kullanma, yönetimce yasaklanmış malzemeleri dolapta bulundurma.

Bir de mahrumiyet cezası var ki o da öğrencinin belli bir süre için spor çalışmaları, okul gezileri, gösteri gibi ders dışı eğitici ve toplu etkinliklere alınmamasını içeriyor. "Mahrumiyet" cezasını gerektirecek davranışlardan bazıları da şöyle:

* Duvarları ve sıraları kirletmek.

* Görgü kurallarına uymamak.

* Okul kitaplığından, atölyelerinden, pansiyondan veya spor yurdundan aldığı kitap, araç ve gerekleri geç vermek veya vermemek.

* Yalan söylemek.

Sarkıntılık, hakaret, iftira, tehdit ve taciz etmek, alkol veya bağımlı maddeleri kullanmak veya bulundurmak ise okul değiştirmek zorunda kalmakla sonuçlanıyor.

Rehber öğretmen eksikliği ceza vererek dolduruluyor
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'ndan bir eğitim uzmanı konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı : "Komisyonun hazırladığı taslakta disiplin cezalarına ilişkin herhangi bir çalışma bulunmuyor. Bu Kurul tarafından eklenmiş. İlköğretim okullarında daha önce disiplin cezası yoktu, okullarda rehber öğretmen görev yapıyordu. Şimdi okullara yeteri kadar rehber öğretmen verilemiyor, bunun yarattığı boşluk ise disiplin cezaları ile dolduruluyor. Oysa okullarda yeterli rehberlik hizmeti verilse disiplin cezalarına gerek kalmaz."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır