
Lavlar Goma'yı yuttu
Kongo'da Nyiragongo yanardağının lavları Goma kentini yerle bir etti. Lavlarda 45 kayıp veren Goma halkı kentten kaçıp Ruanda'ya sığındı
Demokratİk Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma kenti yakınında bulunan ve önceki gün faaliyete geçen Nyiragongo yanardağının püskürttüğü lavlar, Goma kentine ulaştı, kentte lavların geçtiği her yer alevler altında kaldı. Gökyüzünün kıpkırmızı olduğu kentten kaçan bir Gomalı, "Kent yanıyor" derken, 45 kişinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı bildirildi.
Ruanda'nın sınırı açması üzerine, Gomalılar konvoylar halinde Ruanda'da bulunan Gisenye kentine göç etmeye başladı. Kongo'daki BM Gözlemci Heyeti'nden (MONUC) Peter Horntby adlı yetkili, Gisenye kenti havaalanından telefonla yaptığı açıklamada, "20-25 kilometre önümdeki alanda her yer alevler içinde" dedi. MONUC'un Goma Havaalanı yakınlarındaki üslerini terk ettiklerini kaydeden Horntby, kentten göç edenlerin oluşturduğu konvoyda sıkışan MONUC bünyesinde görev yapan Faslı 250 mavi bereli Gisenye'ye ulaşana kadar buradan ayrılmayacağını söyledi. Gisenye'ye ulaşanların kent stadyumuna sığındığı, ancak bazılarının kentin yüksek bölgelerine doğru yürümeye devam ettiği bildiriliyor. Bu arada lavlar Ruanda sınırına doğru ilerliyor.
|