kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atina'da PKK krizi

Yunan hükümetinin terör örgütleri listesinde PKK'ya yer vermemesi tepki yarattı. Önde gelen gazetelerden To Vima bunun büyük hata ve suç olduğunu yazdı
Yunan Hükümeti tarafından hazırlanan terör örgütleri listesinde PKK'ya yer verilmemesine, Yunan kamuoyunun tepki gösterdiği bildirildi.

Atina'nın önde gelen gazetelerinden To Vima'da 6 Ocak 2002 tarihinde Yannis Pretenderis imzasıyla "Öcalan'ın Dönüşü" başlığıyla yayınlanan haberde, Yunan Hükümeti'nin PKK terör örgütünü himayesine almasından duyulan rahatsızlık ortaya konuldu. Haberde, bu durumun uluslararası kamuoyunda Yunanistan'ı güç duruma düşürdüğüne dikkat çekildi.

"BAŞIMIZA DERT AÇTIK"
PKK'nın, Yunanistan tarafından hazırlanan "terör örgütleri listesine" konulmamasının büyük bir hata ve suç olduğuna işaret edilen haberde, şöyle denildi: "Avrupa'nın yeni yasa sistemine göre, her ülke terörist örgüt olarak tanıdığı örgütleri açıklamalıdır. Yunan Hükümeti de bu konuda bir liste hazırladı. Yunan Hükümeti'nin hazırladığı listenin başında '17 Kasım' bulunuyor. Ayrıca bir iki başka örgütün isimleri de aynı listede yer alıyor. Ancak Yunan Hükümeti, söz konusu listeye PKK'yı koymadı. Böyle hareket ederek ne kazandı? Hiçbir şey. Çünkü diğer Avrupa ülkeleri PKK'yı terör örgütü olarak tanımladıklarından, hazırladıkları listede de PKK'ya yer veriyorlar. Yunanistan ise, bu tutumu ile bir kez daha kuşkuları üzerine çekmiş oldu. Yani dertsiz başımıza dert açtık."

Başbakan Simitis'in Washington'a yapacağı ziyaret sırasında PKK konusunun da görüşüleceğinin vurgulandığı haberde; "Tabii ABD'deki görüşmelerde, Öcalan dosyaları da çekmecelerden çıkarılacak, teröristlerin Lavrion kampında eğitildikleri yolundaki iddialar da gündeme gelecek. Kısaca, Yunanistan ciddi bir darbe alma tehlikesi ile karşılaşacak. ABD için şu dönemde en önemli konu uluslararası terörle mücadeledir. Böyle bir ortamda Yunanistan'ın, bir kez daha teröristlere çanak tutma suçlamalarıyla karşı karşıya kalma olasılığı vardır" denildi. Haberde ayrıca Yunan Hükümeti'nin PKK'ya destek veren yaklaşımı nedeniyle, kamuoyunda duyulan rahatsızlık dile getirildi.

To Vima Gazetesi'nde yayınlanan haberin sonunda, gazeteci Yannis Pretenderis, Yunan Hükümeti'nin PKK terör örgütüne karşı etkili tedbirler alması gerektiğini vurgulayarak yetkililere şu önemli soruları yöneltti:

HÜKÜMETE SORULAR
"Yunanistan'ın şiddetin hiçbir çeşidiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığına inanıyorum. Madem öyle, neden bu kişilere bizim en iyi dostumuzmuş gibi davranıyoruz? Güvenlik konularında yeteri kadar duyarlı olmadığımız izlenimini vermekte neden ısrar ediyoruz? Bizimle ilgisi olmayan bir konuda bir şeyler saklıyormuş gibi davranmanın yararı nedir? Bu sorulara cevap bulamıyorum. Verebileceğim tek ve basit bir cevabım var; o da, aptallığımızdan diyorum. Asıl sorun bu değildir. Uluslararası alanda uygulanan politikanın faturasının olmadığına inanıyoruz. Ancak bu yaklaşım aptallıktır, suç değilse, büyük bir hatadır."

PKK, Suriye'deki faaliyetlerini artırdı
Türkiye'nin bölücü örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'ın sınırdışı edilmesiyle sonuçlanan kararlı tutumu ve sonrasında Adana mutabakatıyla süren Suriye'deki PKK faaliyetlerinin sınırlanması dönemi sona erdi. İstihbarat raporlarına göre, Suriye hükümetinin PKK'ya karşı son zamanlarda tutumu değişti ve örgüt Suriye'deki faaliyetlerini artırdı. Terör örgütü yurt içinden sınır dışına geçen teröristleri Suriye üzerinden Kuzey Irak'a göndermektedir. PKK'ya ait gelir getirici bazı işletmeler halen faaliyetini sürdürüyor.

BAYIK'A ŞAM'DA TEDAVİ
Ülkesindeki teröristleri bir arada tutmak için Suriye Ulusal Demokrat Birliği adlı bir parti kuran Suriye hükümeti, PKK'yı da bu parti içine monte etti. Örgütün sözde başkanlık konseyi üyelerinden Cemil Bayık da sık sık Şam'a giderek tedavi oluyor.

Bu arada PKK, Yunan makamlarının çok gizli ve dikkatli desteği ile Atina bürosu, Balkanlar temsilciliği ve Kürt Kızılayı aracılığıyla bu ülkedeki faaliyetlerini sürdürüyor. Güney Kıbrıs'ta da Kıbrıs-Kürdistan Dayanışma Komitesi adı altında faaliyet gösteriyor. PKK, Ermenistan'da ise Riya Taze ve Botan adlı 2 gazete çıkarıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır