kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Pearl Harbor'ı biz bombaladık

60 yıl önce, 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor deniz üssüne saldırarak Amerika'nın Pasifik donanmasını yok edenler o günü anlatıyor !

Takeşi Maeda (80): Virginia dibi boyladı
Çoktan emekli olan Maeda, eşiyle birlikte Toktyo'da yaşıyor. Torpido taşıyan uçağıyla USS West Virginia adlı savaş gemisinin batmasına yol açan Maeda şunları söylüyor: "Gençliğimde ressam olmak istiyordum. Ama olmadı. 1938'de hava kuvvetlerine katıldım. 1941 yazında uçaktan gemiye torpido atma talimi yaptık. Ondan önce 200 metre yüksekten atardık. Ama o tatbikatta suya 10 metre kadar yaklaşmamız istendi. Ayrıca torpidonun derine gitmemesi de isteniyordu. Yetmiyormuş gibi, bin metre yerine sadece 700 metre içinde havalanmalıydık. Çok tehlikeli bir tatbikattı. Pearl Harbor'a çok benzeyen Kagoşima koyunda bir sürü arkadaşımız öldü.

7 Aralık'ta Kaga uçak gemisinden havalandık. 12 torpido uçağından biriydi benimki. Ölümden korkmuyordum. Üsse vardık. Benim hedefim USS Arizona'nın yanındaki West Virginia idi. Amerikalılar ateş ediyordu. Yine de gemiyi vurmayı başardık. Benim görevim yön ve uçuş koordinasyonunu yapmaktı."

Kaname Harada (85): 'Kalbimde bir yaradır'
Bir hemşirelik okulunu yöneten Harada anlatıyor: "Ben pilottum. Soryu adlı uçak gemisindeydim. Ancak operasyondan çok kısa bir süre önce, benim görev almayacağım açıklandı. Nasıl üzüldüm anlatamam. Komutanıma yalvardır. İkna edemedim elbette. Derken baskına katılanlar geri döndü. Hep birlikte oturup içtik. Arkadaşlarım defalarca ve defalarca neler olduğunu anlattılar. Ben ise, başım önüme eğik, hiçbir şey konuşmadan, sadece onları dinlemekle yetindim. Bunun üzüntüsünü hep içimde taşıdım."

Zenni Abe (86): 'Tatbikatları bile vahimdi'
ABE baskın sırasında Akagi adlı uçak gemisindeymiş: "9 uçaktan oluşan takımın başıydım. Temmuz boyunca 250 kiloluk bombaları 800 yerine 400 metre yükseklikten atma üzerine çalışmıştık. Pike yaptığınız için, uçak ancak suya 30 metre kala yükseliyordu. Çok pilot öldü tatbikatta. 7 Aralık'ta biz ikinci saldırı grubu olarak Arizona'yı bombalayacaktık ama ilk hücum dalgasında Arizona zaten batmıştı. Biz de diğer gemileri bombaladık. Saldırıda bizi en çok şaşırtan şey Amerikalılar'ın çok hızlı reaksiyon vermeleriydi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır