kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Güçlendirmeye gerek var mı?

Boğaziçi Köprüsü'nün güçlendirilmesi, jeofizikçilere göre gereksiz, inşaat mühendislerine göre "kesinlikle gerekli"!
Japonya'nın, 8 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olduğu söylenen Boğaziçi Köprüsü'nün olası depreme daha güçlü girmesi için, 100 milyon dolar (yaklaşık 140 trilyon lira) kredi vereceğini açıklaması kamuoyunda farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Zira Japonya Senato Başkan Yardımcısı Shoji Motooka, TBMM Başkanı Ömer İzgi ile yaptığı görüşmede "Boğaziçi Köprüsü 1999'daki depremde yıkılmadı ama daha büyük bir oepremde yıkılma ihtimali var" diyordu ve ekliyordu, "Japonya depremle mücadele konusunda oldukça deneyimli. "Bu yüzden Boğaziçi Köprüsü'nün ayaklarının güçlendirilmesi için 100 milyon dolarlık kredi verilmesini ön gördük".

FARKLI TEPKİLER
1973'de tamamlanan ve toplam 200 milyon dolara mal olan, Boğaziçi Köprüsü'nün ayaklarına 100 milyon dolar yatırılacak olması farklı tepkilere yol açtı. Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan böyle bir yatırıma gerek olup olmadığını tartışmak gerekir derken İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Celal Gökçe ona karşı çıkıyordu: "Boğaziçi Köprüsü 1973 yılında tamamlandı. Aradan 30 yıl geçti. Bu süre içinde inşaat mühendisliğinde de deprem mühendisliğinde de teknoloji çok değişti. Bu noktada yeni uygulamaları yerine getirerek, Köprü'yü eskisinden çok daha dayanıklı hale getirme imkânı kullanılmalı. Köprü yeniden gözden geçirilmeli."

Jeofizik Müh. Odası Başkanı Ahmet Ercan : 'Boğaz'da tehlike yok'
BoĞazİçİ Köprüsü incelendiğinde depreme karşı dayanıklı olduğu ortaya çıkar. Çünkü her iki köprü de, depreme karşı en dayanıklı olan kum taşlarının üzerine kurulmuştur. Bu taşlar hem çok dayanıklı hem de çok esnektirler. Bunun dışında Marmara'da beklenen olası deprem Boğaz'a dik değil paralel olacaktır. Bu da depremin etkisini azaltacaktır. Boğaz'da sadece Beylerbeyi, Ortaköy, Beşiktaş ve Üsküdar'ın eski dere yataklarında bir aktiflik söz konusudur. Ancak buradaki hareketliliğin şiddeti ise 3'ü geçmez. Bu anlamda köprünün sadece ayaklarının güçlendirilmesi için yapılacak 100 milyon dolarlık yatırımı tartışmak gerekir. Çünkü köprüden önce ele alınması gereken bir çok yapı bulunuyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır