kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Erol Aksoy Koleksiyonu devlete geçti

Kültür Bakanı Talay, paha biçilmez 350 tablonun yer aldığı Erol Aksoy Koleksiyonu'nun satışını son anda durdurdu.
Kültür Bakanı İstemihan Talay, ünlü ressamlara ait trilyonluk tablolar ile paha biçilemeyen çinilerin yer aldığı 400 eserden oluşan Erol Aksoy Koleksiyonu'nun satılmasını önledi. Koleksiyon, görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, bütün olarak devlet koleksiyonuna devredilecek... Fona devredilen İktisat Bankası'nın ve Show TV'nin eski sahibi Erol Aksoy tarafından 10 yıl önce satın alınan ve hâlâ satış rekoru kırılamayan Osman Hamdi Bey'in ünlü tablosu 'Kablumbağa Terbiyecisi'nin de yer aldığı 350'ye yakın eşsiz tablo, 27 Ocak'ta Antik Palace'ın düzenleyeceği müzayede ile satışa sunulacaktı. Commercial Union Sigorta tarafından 20 milyon dolara sigortalanan bu eşsiz eserler özel güvenlik önlemleri arasında, İktisat Bankası'ndan alınarak, Antik Palace'a getirilmişti.

TALAY ÖNLEDİ
Ancak, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) kararı üzerine Antik Palace tarafından yapılacak olan bu müzayede, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın girişimleri sonucu iptal edildi. BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile görüşen Talay, değerli koleksiyonun dağılmasını yol açacak müzayedenin durdurulmasını sağladı. Talay'ın girişimleri sonucu Erol Aksoy Koleksiyonu'nun bütün olarak devlet koleksiyonuna devri konusunda görüşmeler başladı. Görüşmeler sonuçlanıncaya kadar eserlerin bütün olarak muhafaza edilmesi konusunda da karara varıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada da, "Talay'ın Türk resim sanatının çok değerli yapıtlarının bir arada bulunduğu önemli koleksiyonu, devlet koleksiyonuna dahil ederek, sahip çıkmak istediklerini" belirttiği aktarıldı. Müzayedenin iptalinden haberleri olmayan Antik Palace yetkilileri ise, tabloların satışından 5 milyon dolar gelir beklendiklerini söyleyerek, "Kaplumbağa Terbiyecisi 'nin açılış fiyatı 1 milyon 250 bin dolar. Bu rakamın çok üzerine satılır" diye konuştular.

Müthiş koleksiyon
Erol Aksoy Koleksiyonu'nun en ünlü parçalarını, Osman Hamdi'nin 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablosu ile paha biçilemeyen 'İznik Çinileri' oluşturuyor. Koleksiyonda eserleri bulunan ressamlardan bazıları şunlar: Halil Ziya, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Mahmut Cuda, Fahri Nüsha Zeyd, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Vecihi Berekoğlu, Komet, Nurullah Berk, Oya Katoğlu, Hüseyin Zekai Paşa, Nedim Günsür, İbrahim Safi, Burhan Doğançay, Adil Doğançay, Ayhattuh Sümer, Neşe Erdok, Nuri İyem, İlhami Demirci, Edim Hakkı Köseoğlu, Turgut Zaim.

İsimleri var, suretleri yok
Bakan Talay: Kaybolan tabloların ne fotoğrafları, ne de diaları mevcut. Bu nedenle tabloların maddi değerlerinin belirlenmesinde zorluk yaşanıyor.

Kültür Bakanlığı'na bağlı Milli Kütüphane ve Türk Ocağı koleksiyonlarında yer alan 107 tablo kayboldu. Daha önce çeşitli kurumlara verilen bu eserlerin bulunamadığı açıklandı. Bu arada çeşitli eserler de bazı kamu kurumlarında bulunuyor.

Bu eserlerin, 128'inin Cumhurbaşkanlığı'nda, 26'sı ise MİT Müsteşarlığında olduğu saptandı.

Kültür Bakanı İstemihan Talay, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Ankara Resim Heykel Müzesi'in kuruluş yıllarında Milli Kütüphane koleksiyonu ile Türk Ocağı binasından listeler üzerinden 1978 ve 1980'li yıllarda teslim alınan ve çeşitli Türk ressamlarına ait, bulunamayan eser sayısı Milli Kütüphane koleksiyonundan 25, Türk Ocağı koleksiyonundan 69, Bakanlığımız koleksiyonundan 13 adet olmak üzere toplam 107 adettir."

MANEVİ KAYIP
Bakan Talay, bu tabloların "Fiziki durumları, sanatçıların hangi dönemlerine ait olduğu, imzaları ile orijinal olup olmadıklarının" bilinemediğini, fotoğrafları ve dialarının mevcut olmaması nedeniyle maddi değerlerinin belirlenmesinde zorluk yaşandığını da belirtti.

Bakan Talay, "Ancak bu eserlerin bulunamaması maddi değerlerin yanında milli ve kültürel varlıklarımızın korunması açısından onarılamayacak büyük bir kayıptır" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır