kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Dolar 1.350.000'e inecek

Citibank, yatırımcılarına 'Dolar satın, Türk Lirası alın' tavsiyesinde bulundu.
Banka, doların daha da düşebileceği tahminini yaptı. Citibank, dün yatırımcılarına 'Dolar satın, Türk Lirası alın' tasviyesinde bulundu. Banka, doların bir ay süre zarfında 1 milyon 350 bin seviyesine inebileceğini belirtti. Reuters'de yayınlanan habere göre bankanın gelişmekte olan piyasalar analisti Callum Henderson profesyonel yatırımcılarına şu tavsiyede bulundu: "Türkiye'de hala risk var. Ancak yatırımcıların güveni artıyor. Enflasyon, aylık bazda tepe noktasında. TL'nin değer kazanması da enflasyondaki düşüşü destekleyecek. Mali yardım, finansman ihtiyacını gidermede ve borcu çevirmede yardımcı olacak. Tavsiyemiz, bir ay vadeli (forward) dolar satın. Halen fiyat 1 milyon 430 bin civarında işlem görüyor. Oysa doların günlük (spot) piyasada bu süre içinde 1 milyon 350 bine düşeceğini öngörüyoruz."

Handersen yatırımcılara anti-terör saldırılarının Irak'a sıçraması veya siyasi bir krizin doları beklenmedik anda yükseltebileceği uyarısında da bulundu.

Döviz piyasasında günlük işlemlerin yanı sıra vadeli olarak da işlemler geçiyor. Vadeli dolar fiyatı beklentilere göre değil, iki para biriminin faiz getirisine göre hesaplanıyor. TL'nin aylık faizi yüzde 5'e yakın, dolarınki de yüzde 2 civarında olduğu için, TL'nin lehine bir durum oluşuyor. Faiz farkı, bugünkü fiyatın üzerine eklenip, vadeli dolar fiyat bulunuyor.

'YABANCILAR HEDEF KOYDU'
IMF'den ek kaynağın geleceğinin netleşmesi ile düşüşe geçen dolar dün 4 Ağustos 2001 tarihindeki seviyesine indi. Dolar 1 milyon 370 bin liraya kadar geriledikten sonra gelen alımlarla 1 milyon 380 bin liradan kapandı. 11 Eylül olayları sonrasında 1 milyon 644 bin liraya kadar çıkan dolar böylece o tarihten bu yana tam 264 bin lira, yüzde 16 gerilemiş oldu.

Merkezleri Londra'da olan ve Türkiye piyasasında işlem yapan bazı yabancı bankaların doları 1 milyon 350 bine kadar indirmeyi hedeflediğini belirten Ata Menkul Değerler Stratejisti Altuğ Karamenderes, "Dolar borç verip, bir kaç günlüğüne TL alıyorlar. Piyasayı aşağıya çekmeye çalışıyorlar" dedi.

Daha çok Türklerin çalıştığı bu bankaları, geçen yıl 'doları yukarı çekme oyununu' sergilerken izlemiştik. Bu arada piyasaların rahatlamasıyla İMKB nezdindeki vadeli döviz piyasasında yeniden kotasyon verilmeye başlandı. Ocak sonu fiyatı 1 milyon 406 bin ile 1 milyon 419 bin lira oldu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır