kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Başkan'ın 100 ajanı Ecevit'in emrinde

Ecevit'e ABD ziyaretinde, Amerikan başkanlarını koruyan 100 Gizli Gervis ajanı eşlik edecek.
Beyaz Saray yakınındaki Ritz Carlton Oteli'nde kalacak Başbakan'ın yanından kuş uçurtulmayacak. dSon 10 yılın en büyük Türk heyeti, iki gün sonra ABD'ye gidiyor. Başbakan Bülent Ecevit'in yanı sıra 4 bakan, 6 milletvekili ve 8 üst düzey bürokrat, 100'ün üzerinde işadamı ve 39 gazeteciden oluşan heyet, başkent Washington'da olağanüstü önlemlerle korunacak.

Ecevit'i, ABD başkanlarının korumaları, yani "Gizli Servis ajanları" koruyacak. Bu ajanların sayısının 100'ü bulması bekleniyor. Gizli Servis aynı zamanda ülkeye gelen tüm yabancı konukları korumakla da görevli. Ziyareti boyunca Rizt Carlton Oteli'nde konaklayacak olan Ecevit ve beraberindeki heyet için otelde birkaç kat ayrıldı, ancak bu katların kaçıncı katlar olduğu güvenlik nedeniyle açıklanmıyor. Bu katların koridorlarına ve havalandırma deliklerine hassas elektronik aletler yerleştirildi. Ecevit ve Türk heyeti otele yerleştiğinde kameralar tüm giriş çıkışları kontrol edecek. Ecevit'in kaldığı kata giriş çıkış yapılamayacak. Sadece Başbakan'a yakın kişiler, birer kimlik kartıyla Başbakan'ın yanına sokulabilecek. Ecevit'in katının hemen altında Başbakan'ın bürokratları ve kendisi ile seyahat edecek olan bakan ve genel müdürler konaklayacak. Gizli Servis bu katı da gece gündüz koruyacak, ancak kata giriş çıkış serbest olacak.

Başbakan ve ekibi otelden ayrılırken bina dışına çıkarılmadan doğrudan otelin garajında bekleyen araç kortejine götürülecek. Araca biniş sırasında garaja giriş ve çıkışlar durdurulacak. Başbakan, birbirine benzeyen iki araçtan birine gizlice bindirilecek, hangi araçta olduğu kesinlikle bilinmeyecek.

İŞTE KORUNAN HEYET
Ecevit'le birlikte koruma altında olan diğer isimler de şöyle: Rahşan Ecevit, Kemal Derviş, Tunca Toskay, İsmail Cem, Enerji Bakanı Zeki Çakan, Murat Sökmenoğlu(MHP), Tayyibe Gülek (DSP), Oğuz Tezmen (DYP), Emre Kocaoğlu (ANAP), Ali Coşkun (AKP), Bahri Zengin (SP), Diyanet İş. Bşk. M. Nuri Yılmaz, Merkez Bankası Bşk. Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dış Ticaret Müs. Kürşat Tüzmen, Enerji Müs. Yurdakul Yiğitgüden, Enerji Piyasası Kurulu Bşk. Yusuf Günay.

ECEVİT'İN BUSH'TAN İSTEDİKLERİ

Borcumuzu silin
Başbakan Ecevit, ABD'ye yapacağı resmi ziyaret sırasında, Irak'a yönelik askeri bir operasyonla ilgili Türkiye'nin endişelerini iletecek ve Türkiye'nin ABD'ye olan 5 milyar dolarlık askeri borcunu sildirmeye çalışacak. "Irak'taki durum bizim için çok önemli. Türkiye için yeni bir sorunun ortaya çıkmamasını umuyoruz" diyen Başbakan, Irak'a operasyon sonrası Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin oluşumunun Türkiye'nin bütünlüğüne bir tehdit olabileceğini vurguyacak ve bunun kesinlikle kabul edilemeceğini söyleyecek.

Başbakan, Afganistan konusunda ise, "Buraya asker göndermemiz ekonomik sorunlarımızı daha da artırabilir. Bunu siz de biliyorsunuz. Bölgedeki savunma masraflarımızın desteklenmesi veya savunma borçlarımızın silinmesi bizi memnun edecektir" diyecek.

Kabine Odası'nda görüşecekler
Bush, Ecevit'i Beyaz Saray'ın içindeki Kabine Odası'nda (Cabinet Room) ağırlayacak. Başkan'ın çalışma yeri olan Oval Ofis'e çok yakın olan bu oda, Rose Garden'a bakıyor. Cabinet Room'a son 20 yıl içinde hemen hemen tüm Türk liderleri girdi. Bu odayla ilgili en önemli olay ise Özal'ın dönemin Dışişleri Bakanı'nı toplantılara almamış olması. Bir diğer ilginç olay ise eski Başbakan Tansu Çiller'in dönemin ABD Başkanı Clinton'a çok yakın oturduğunu binanın dışından gören eski Hillary Clinton'ın toplantı sırasında, camı tıklayarak kocasını uyarması. Bush, Ecevit'le (yüz yüze görüşülürse) Oval Ofis'te başbaşa oturduktan sonra bu odaya geçecek.

120 SAATLİK MARATON

14 OCAK PAZARTESİ: HAREKET
Başbakan Ecevit ve beraberindeki heyet, Türkiye saatiyle 11.30'da Ankara'dan hareket edecek, ABD saatiyle 15.40'ta Washington'ın Andrew Askeri Havaalanı'na varacak.

Heyet havaalanına iner inmez Washington'daki Ritz Carlton Oteli'ne yerleşecek.

15 OCAK SALI: IMF'LE GÖRÜŞME
İlk sabahın ilk görüşmesi saat 10.15'te Blair Hause'a gerçekleşecek. Ecevit, Dünya Bankası Başkanı Wolfenson'la bir araya gelecek. Ardından ABD Ticaret Odaları ve DEİK'in ortak düzenlediği öğle yemeğine katılacak.

Ecevit ve heyetinin öğleden sonraki programında ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile görüşme var. Başbakan, saat 16.00'da IMF İcra Direktörü Horst Kohler'i Blair Hause'da kabul edecek.

16 OCAK ÇARŞAMBA: BUSH'A...
Başbakan 09.35'te ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i Blair Hause'da bir araya gelecek, 15.30'da ise Oval Ofis'te Başkan George W. Bush ile görüşecek.

17 OCAK PERŞEMBE: CNN'E...
Başbakan, 09.30'da Türk ve yabancı basın mensuplarına bir toplantı düzenleyecek. 10.30'da Ritz Carlton'da Musevi örgütlerinin temsilcileriyle toplantı yapacak. 11.45'te ise Türk-Kafkas derneklerinin bazı üyelerini otelinde kabul edecek. 14.30'da National Press Club'da yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak. Basın turuna devam... Ecevit 16.00'da CNN, 18.00'de ise PBS televizyonlarına çıkacak.

18 OCAK CUMA: NEW YORK'A...
Türk heyeti 11.00'de New York'a hareket edecek.

Öğle saatlerinde ise İkiz Kuleler'in yıkıldığı yere gidecek. Başbakan'ı burada New York'un yeni Belediye Başkanı Michael Bloomberg karşılayacak.

Ecevit, ardından Türkevi'ne geçip Türk dernekleriyle görüşecek.

Veda zamanı... Ecevit ve Türk heyeit saat 18.00'de New York'tan Ankara'ya uçacak.

19 OCAK CUMARTESİ: DÖNÜŞ
Başbakan Türkiye saatiyle 11.30'da Ankara'ya ayak basacak.

Savaş SÜZAL - Mehmet ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır