kapat
12.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atina'ya soğuk duş

Yunan hükümeti, gözünü Ecevit'in ABD gezisine dikti. Çünkü Yunanistan Başbakanı Simitis, Bush'la görüşmesinin iyi geçtiğini söylerken, muhalefet Bush'un 4 konuda Türkiye'yi savunduğunu öne sürdü
Yunanistan, ABD'de artık eskideki Washington'dan direktif alan küçük bir devlet olarak değil; eşit şartlarda müttefik ve dost bir devlet olarak karşılanıyor... Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşme sonrası bu açıklamayı yaptı. Ancak başta Yeni Demokrasi Partisi olmak üzere muhalefetteki birçok parti yetkilisi, Simitis'in ABD tarafından "hoş" karşılanmadığını düşünüyor. Yunan basını da özellikle ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in telekonferansta Türkiye'yi çok savunduğunu öne sürdü. İddiaya göre, Cheney Türkiye'yle ilişkileri düzelten Simitis'e teşekkür etti.

1- ABD yönetimi, '17 Kasım örgütünü bitirin artık' dedi

Başkan Bush, toplantılar sonrası kameraların önünde Yunanistan'a uluslararası terörizmle mücadeleye destek verdiği için teşekkür etti. Bush-Simitis görüşmesinde terörizmle ilgili tek bir kelime dahi telaffuz edilmedi. Ancak edinilen bilgiye göre, ABD yönetimi, Simitis'le birlikte gelen Yunan heyetine 27 yıldır tek bir militanı dahi yakalanamayan 17 Kasım terör örgütü konusunda artık ciddi adımlar atmaları yolunda uyardı.

ABD'li uzmanların "İngiltere'nin Atina'daki görevi sırasında öldürülen askeri ataşesi Stephen Saunders'ın katillerini bulun" dedikleri, Yunan tarafının ise "Bu örgütün yok edilmesi için Yunan makamlarının uzun yıllardan bu yana FBI ve İngiliz Scotland Yard makamlarıyla sıkı bir işbirliğiyiz. Ancak hâlâ bir sonuç alınamadı" cevabını verdiği bildirildi.

2- Başkan Yardımcısı Cheney, Simitis'le yüzyüze görüşmedi

Simitis'in Washington ziyaretinin ajandasında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile ikili görüşmesi de vardı. Hatta Yunan basını "Hem başkan hem de yardımcısı ile görüşecek" diye ziyaret öncesi haberler yaptı. Ancak Cheney'in, bu yüzyüze yapılacak görüşmeyi "güvenlik" nedeniyle iptal etmesi Atina'da yankı uyandırdı. Beyaz Saray yetkilileri, "Savaş halinde yasalarımıza göre, Başkan ile Yardımcısı aynı yerde bulunamaz. Cheney, Washington D.C.'den ayrıldı" demeleri Yunan Başbakanı ve kendisine eşlik eden Yunan heyetinde şaşkınlık yarattı. Simitis-Cheney görüşmesi telekonferans şeklinde gerçekleşti. Atina'da ise muhalefet partileri Simitis'in telekonferansla görüşmeyi kabul etmesini "Başbakan değişikliği önceden bilmeliydi. Telekonferans görüşmesini hiç kabul etmemeliydi" diye eleştirdi.

3- Washington, Rumlar'ın tek başına AB üyeliğine karşı

Yunan Başbakan, ABD'li yetkililerle temasları öncesi New York'taydı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Simitis'e "16 Ocak'ta Kıbrıs'ta başlayacak doğrudan görüşmeler üzerinde çalışacağınızı ümit ediyoruz" dedi. Formül, kısa bir süre önce ortaya atılan United States Of Cyprus formülü. Yani, yurt dışında "tek devlet" olarak temsil edilecek, iki ayrı egemenlik bölgesi... Teklife sıcak bakan Simitis, Bush yönetimiyle yaptığı temaslarda Kıbrıs için istediği desteği alamadı. Simitis'in ziyaret öncesi Washington'un Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyeliğinin, Kıbrıs sorunun çözümü ile bağlantısız olduğuna ilişkin bir açıklama yapması beklentisi gerçekleşmedi. ABD'nin, çözüm sağlanmadan Rumlar'ın AB üyeliğine sıcak bakmadığı ve çözüm için 2002'de Türkiye'ye baskı niyetinde olmadığı söyleniyor.

4- Bush yönetimi: Türkiye, AB Ordusu'nda faal rol oynamalı

Simitis, Washington'da Avrupa Ordusu konusunda da istediğini alamadı. Yunan Başbakanı "NATO'nun en önemli oyuncusu olan ABD'nin Avrupa Ordusu konusunun halledilmesini istemesi gayet doğal. Ancak, bizim de Türkiye ile özel sorunlarımız var. Fark da burada. Herkes meseleye kendi çıkarları doğrultusunda bakıyor. Türkiye, İngiltere ve ABD'nin vardıkları mutabakatı kabul edersek, NATO'daki sorunları AB'ye taşımış olacağız. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Avrupa Ordusu için tutumumuzun değişmesi sözkonusu değil. AB'ye öneriler getireceğiz" diye konuştu. Ancak ABD yönetiminin Simitis'e Türkiye'nin Avrupa savunmasında faal bir rol üstlenmesi gerektiğini açıkça belirttiği söyleniyor.

Stelyo BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır