kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atın bu teröristi!

19 yıl önce ABD'deki temsilciliğimize bombalı saldırı planlarken yakalanan Viken Yakupyan yeniden yargılanacak. Yakupyan ABD vatandaşlığını da kaybedebilir
ABD federal savcıları, 1982 yılında Philadelphia'daki Türk diplomatik temsilciliğine bombalı saldırı planlamaktan hüküm giyen bir Ermeni'ye geçen yıl verilen ABD vatandaşlığının düşürülmesi için temyiz mahkemesine başvurdu.

Savcılar, 4 Ermeni arkadaşıyla birlikte suçüstü yakalanan 39 yaşındaki Viken Yakupyan'a geçen yıl tanınan ABD vatandaşlığı hakkının iptalini istedi. Yakupyan'ın bu hak sayesinde sınırdışı edilmekten kurtulduğu belirtiliyor. Savcılar, dava dosyasında Yakupyan'ın vatandaşlığını onaylayan Pfaelzer adlı yargıcın, "bombalama planlarını içeren dosyanın mühürlenmesine" karar verdiğine de dikkat çekti. Kaliforniya eyaletinin Pasadena kentinde görülen davayı "uluslararası terörizm davası" olarak sunan savcı Jean Rosenbluth, yargıç Pfaelzer'in otoritesini kötüye kullandığını ve böyle bir yetkisinin bulunmadığını söyledi. Federal savcı Lawrence E. Kole da "Yargıç tarihi sakladı" diye konuştu.

DİNAMİTLE YAKALANMIŞTI
Viken Yakupyan ile 4 arkadaşının bombalama girişimleri ve yakalanışları şöyle olmuştu: Yakupyan ve arkadaşları Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Los Angeles'tan Boston'a bir bavul dolusu dinamitle gitmişti. Logan Uluslararası Havaalanı'nda, FBI'ın, bagajlarında dinamit bulması üzerine tutuklanmış, Boston'a getirdikleri dinamitlerin, Philadelphia'daki bir Türk diplomatik temsilciliğini bombalama planının parçası olduğunu itiraf etmişlerdi. O dönemde yaşı küçük olduğu için ıslahevine gönderilen ve 2 yılını orada geçiren Yakupyan çıktıktan sonra bir üniversiteye girdi ve vatandaşlık hakkı için başvurdu. Yargıç Pfaelzer'in, Ermeni asıllı ABDliler'den Yakupyan'ın rehabilite edildiğine ilişkin tavsiyeleri dinlediği belirtiliyor.

KARAR DAHA AÇIKLANMADI
Federal savcılar, olaya karışan, 41 yaşındaki Viken Hosvepyan'ın ise o dönemde gençlik ıslahevine gönderilmesi kararı için de temyize başvurdu. Islahevi için "fazla büyük" bulunan Hosvepian'ın normal hapis cezası çekmesi istendi. Kole, yargıcın kararının endişe verici olduğunu belirterek, "Eski davada Yakupyan'ın şiddet yanlısı bir örgütten geldiğine değinilmemiş" dedi. Kararın ne zaman verileceği henüz açıklanmadı.

Ermeniler'in 'sözde' cesur yüreği
Viken Yakupyan Lübnan'da doğdu. Sorunlu bir çocukluk geçirdi, gençlik yıllarında ABD'de yaşadı. Los Angeles'ta psikoloji doktorası yaptı. Yakupyan 8 yıldır, Los Angeles'ta, 30 bin Ermeni'nin yaşadığı "Küçük Ermenistan" olarak adlandırılan bir bölgedeki Pilibos Ermeni Okulu'nda müdürlük yapıyor. 830 öğrencisi olan okuldaki icraatiyle cemaatinin takdirini de kazanıyor. Son olarak okula 2.3 milyon dolar değerinde jimnastik salonu ve kütüphane kazandıran Yakupyan, "Ermeniler'in kahramanı" olarak gösteriliyor. Karşılaştığı bütün sorunlarda cemaat kendisine tam destek veriyor. Geçmişiyle ilgili konuşmuyor, okuldaki çalışmalarından söz ediyor. Sözde soykırım iddialarının ateşli savunucusu, "Öç almak niyetinde değilim. Ermeni soykırımı tarihin kapanmaz yaralarından biri. En büyük arzum Türkler'in soykırımdaki sorumluluğu kabul etmesi, tazminat ödemesi" diyor.

Eylemciye çocuklarını emanet ettiler
Bombalama girişiminden sonra iki yıl ıslahevinde kalan, çıktıktan sonra psikoloji eğitimi gören 39 yaşındaki Viken Yakupyan, bugün Ermeni cemaatinin popüler okulu Pilibos'ta müdürlük yapıyor. Başta öğrencileri, ABD'deki binlerce genç onu örnek alıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır