kapat
05.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

En son uyarı

Çığ Operasyonu'nu başlatan İsrail, terörizme destek vermekle suçladığı Filistin lideri Yaser Arafat'ın Batı Şeria'daki ofisinin çevresini bombaladı
Filistin yönetimine karşı önceki akşam "Çığ Operasyonu"nu başlatan İsrail, dün tarihe geçecek çok ciddi bir harekat başlattı. Önce sabah saatlerinde Gazze Havaalanı'na giren İsrail buldozerleri, pistte büyük çukurlar açtı. Bombalanan havaalanı kullanılamaz hale getirildi. Öğle saatlerinde yeni hedef belirlendi: Batı Şeria'daki Ramallah kenti. Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'ta olduğu biliniyordu. Arafat'ın bulunduğu yer belirlendikten sonra Apache helikopterler havalandı.

2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Arafat ofisinde toplantıdayken helikopterler ofisin 30 metre yakınındaki karargahları bombalamaya başladı. Filistin güvenlik güçleri Arafat'ı güvenli bir yere götürürken, helikopter bombardımanı devam etti. Binaların çoğunun boş olması nedeniyle ölü olmadığını belirten Filistin yönetimi, yaralı sayısı konusunda da açıklama yapmadı. Ardından İsrail F-16'ları Gazze'ye ikinci bir akın düzenledi. Bu kez hedef 17'nci Kuvvet olarak bilinen Filistin yönetimine bağlı örgütün binalarıydı. Yarım saat süren bombardıman sonrası bilanço ağırdı: Gazze'de 15 yaşındaki bir çocuk ile bir polis bombardımanda hayatını kaybetti. İsrail uçaklarının daha sonra Han Yunus mülteci kampını da vurduğu öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Şaron bombardıman sırasında Savunma Bakanı Ben Eliezer ve Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz ile toplantıdaydı. Bombardımanın son 14 ayın en sert saldırıları olduğunu belirten İsrailli uzmanlar, "Hedef Arafat değildi. Arafat terörizmle savaş için artık her şeyi yapması gerektiğini anlamalı" diye konuştu.

Filistin tarafı ise dünkü operasyona tepki gösterdi. Arafat'ın sözcülerinden Saib Erakat "Saldırılar bir savaş suçudur, devlet terörüdür" dedi. Filistin'in yeterli önlemler aldığını dile getiren Arafat da "110 İslami Cihad ve Hamas militanı gözaltına alındı" dedi. İsrailli eski askeri uzman Eran Lerman ise "Arafat'a suikast gibi bir isteğimiz yok. Onu niye şehit yapalım?" dedi.

Ecevit, Şaron'la telefonda görüştü
Başbakan Ecevit, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'la dün telefonla görüşerek Ortadoğu'daki gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirdi:

Ecevit: Gelişmeler çok kaygı verici. Uzlaşın. Bölge ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalabilir.

Şaron: Arafat terörizme karşı kararlı hareket etseydi bu son terörizm dalgası önlenebilirdi. Türkiye, Arafat üzerindeki etkisini kullanmalı. İsrail kendisini savunma hakkını kullanıyor.

Arafat koltuğu şimdilik kurtardı
Geçtiğimiz Pazartesi gecesi saat 20.00'de başlayan İsrail Bakanlar Kurulu toplantısı 5 saat sürdü. Sert tartışmalar yaşandı. Başbakan Ariel Şaron'un Arafat'ı devirme planına Dışişleri Bakanı Şimon Peres sert çıktı. Şaron'u ikna ettikten sonra Kurul, 6 maddelik bir önlem paketi hazırladı.

1- Filistin yönetimi terörü destekleyen bir varlıktır. (Siyasi gözlemciler bunu "Filistin barış ortağı statüsünden çıkarıldı. Ve Hamas ile Hizbullah'la aynı kefeye koydu" diye yorumluyor)

2- Filistin yönetimine bağlı olan El Fetih ve 17'nci Kuvvet askeri örgütleri, birer terörist gruplardır. (Bu madde "Artık bu iki grup da hedeftir" diye yorumlanıyor)

3- İsrail daha ciddi önlemler almak zorunda kalmıştır.

4- Güvenlik Komitesi, bundan sonra alınacak kararlardan sorumludur.

5- Arafat'ın Batı Şeria'dan çıkmasına izin vermeyecektir.

6- Filistin üzerine düşeni yaparsa, yeniden "barış ortağı statüsü"ne getirilecektir. (Kaynak: MSNBC.com)

Sibel YEŞİLMEN - ALİ ÖZLÜER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır