kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB'den Ankara'ya acil ikna ziyareti

Türk, ABD ve İngiliz diplomatların 10 saat süren AGSP görüşmeleri sonuçsuz kalınca, AB dönem Başkanı Belçika Başbakanı "ikna" için apar topar Ankara'ya geldi
Ankara'da Türkiye, ABD ve İngiltere diplomatlarının Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na (AGSP) ilişkin dördüncü tur görüşmelerinde de sonuca ulaşılamadı. AB Dönem Başkanı Belçika'nın Başbakanı Guy Verhofstadt, önceki gün Londra'da, İngiliz Başbakan Tony Blair ile görüşmesi sırasında alınan ani bir kararla Ankara'ya geldi. Belçika'da Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Ankara'daki AGSP turundan olumlu sonuç çıkmaması ve Ankara'nın "taviz vermemesi" üzerine, Verhofstadt "ikna" için Ankara'ya geldi.

İLK GÜNKÜ NOKTADA
Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi AGSP için dördüncü tur görüşmelerinde gelinen noktayı, "İyi niyetle temaslar bundan sonra da devam edecek. Ancak Türkiye'nin karar mekanizmalarına katılımı konusunda ilerleme sağlanamadı. Hala ilk günkü noktada bulunuyoruz. Artık siyasi karara ihtiyaç duyulabilir" dedi. Söz konusu karara hangi çerçevede ihtiyaç duyulduğunu açıklamaktan kaçınan aynı yetkili, "Katedecek mesafe gitgide azalıyor" sözleriyle, 4. tur görüşmelerde alınan mesafeyi AB'nin oluşturmayı düşündüğü "acil müdahale gücü"nün Türkiye'nin güvenliğine ve ulusal çıkarlarına zarar verecek operasyonlarda bulunmaması konusunda görüş birliğine varıldığını kaydederek açıkladı. Bu operasyonlar ile Kıbrıs ve Türk-Yunan anlaşmazlıkları kastediliyor.

İKİ TEMEL SORUN
SABAH'ın Dışişleri kaynaklarından edindiği bilgiye göre, İstanbul, Ankara ve Londra'nın ardından önceki gün Devlet Konukevinde gerçekleşen 4. tur görüşmede iki temel anlaşmazlık noktası üzerinde duruldu. Bunlardan ilkini "güvenlik garantisi" diğerini ise "katılım" oluşturdu. Tarafların basına kesinlikle bilgi vermeme konusunda tam mutabakata vardığı görüşmelerin ardından açıklama yapan Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal, "Gerekli olursa yeniden biraraya geleceğiz" dedi. Belçika Başbakanı, dün bu sorunun çözümü için geldiği Ankara'da birkaç saat kaldı ve Başbakan Ecevit'le görüşüp ülkesine döndü. Verhofstadt'ın Ankara'da yaptığı temasların sonucu, 14-15 Aralık'ta yapılacak Laeken zirvesinin başarısını etkileyecek.

Sibel YEŞİLMEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır