kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

1 milyon abonenin elektriğini kestik

Faturasını ödemeyen 5 milyon kişinin karanlıkta olduğunu açıklayan Enerji Bakanı Çakan, "Barajlarda su kalmadı, darboğaz sürüyor. Günde 3 saatlik kesintiyi, tedbirlerle aştık" dedi
Ekonomik kriz ile birlikte Türkiye'nin enerji tüketimi azaldı. Ancak, bu sefer de hidroelektrik santrallerdeki su seviyesi yeni bir krizin işaretini vermeye başladı. Dünkü Enerji Formu'nda Atatürk ve Karakaya barajlarında kullanılabilecek su seviyesinin minimum seviyelere gerilediğini söyleyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, "Tüketimin karşılanamayacağı günlerde 3'er saatlik dilimler halinde enerji kesintisi gündeme gelebilecekti, ancak bakanlığın aldığı tedbirlerle bu kriz atlatıldı'' dedi. Bakan Çakan, TEDAŞ'ın alacaklarına da değinerek, tam 1 milyon abonenin, yani 5 milyon kişinin bu nedenle karanlıkta bulunduğunu söyledi.

Tüketim ve üretim arasındaki dengesizlikten dolayı, enerjide büyük bir darboğaz yaşandığını dile getiren Çakan, termik santrallerin yüksek kapasite ile devreye sokulduğunu anlattı.

1.5 MİLYAR $'LIK KAÇAK
Bakan Çakan enerjideki son durumu şöyle özetlledi:

* 1 milyon abonenin elektriği kesik. Yaklaşık 5 milyon kişi karanlıkta. Bunu yapmayın, şu abonenin elektriğini verin'' diye bir baskı da gelmiyor.

* Diyarbakır'da gar binası ve çevresi şu anda karanlıkta. Bu bölgeyi besleyen trafo 320 kilovatlık bir güç ürettiği halde talep bir anda 600-700'e çıkarak trafoyu patlama noktasına getirdi. Ne oldu? Kaçak arttı.

* TEDAŞ'ın kayıp kaçak oranı yüzde 23.5. Kayıp kaçakta en yüksek il Mardin, en düşük il ise Bilecik . Her yıl 1.5 milyar dolarımız kaçağa gidiyor.

* Kaçak kullanımla mücadele edilmezse üretimin tüketime yetmesi mümkün değil. Niyetimiz bağcıyı dövmek değil. Borçları taksitlendiriyoruz.

* Elektrik tarifeleri dolar bazında 7.3 cent idi şimdi 6.5 cente geriledi.

* 2001 yılında enerji tüketiminin talebi 139.7 milyar kilovatsaat olacaktı. Ancak kriz nedeniyle bu miktar 127 milyar kilovatsaate düştü.

* Barajların su seviyesi hızla düşüyor. Atatürk Barajı'nda su seviyesi 10 santimetre, Karakaya'da 19, Keban'da 1 metre 20 santim düzeyinde.

MÜDÜRLERİMİZ SANTRALDE YATIYOR
Termik santralların ortalama kapasite kullanım oranlarının yüzde 73.76'ya yükseldiğini anlatan Bakan Çakan, "Dünya ortalaması yüzde 70. Hiç kimse bizi santralleri çalıştırmıyorlar diye suçlamasın. Bıçak sırtında enerji üretimi yapıyoruz. Bugün müdürlerimiz santrallerde yatar hale geldi" diye konuştu.

"Mavi Akım projesi ve İran doğalgazı kararları olmasaydı ne ile enerji üretecektik biz?" diye soran Çakan, en ucuz enerjinin varolan enerji olduğunun da altını çizdi. Çakan şunları söyledi:

"Santralların işletme hakkı devir projeleri çerçevesinde 8 santralın işletme hakkı devri konusunu bir kez daha gündeme getireceğiz. Projelerde risk alması gerekenlere karşı çok acımasızca davranıldı, çok haksızlıklara uğradılar. Oysa bu projelerle ilgili kararlar alınmasaydı durum ne olurdu hiç düşündünüz mü?''



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır