
Sabancı'dan kriz teşhisi
Atv ana haber bültenin Murat Birsel'in sorularını yanıtlayan ünlü işadamı, "Türkiye'nin en temel sorunu istikrarsızlık ve güvensizlik" diye konuştu
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Türkiye'deki en temel sorunun istikarsızlık ve güvensizlik olduğunu söyledi. Türkiye- Fransa ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın elinden Fransa'nın en büyük nişanı olan "Legion d'honneur" madalyasını alan Sabancı, dün Atv ana habere konuk oldu. Programa yakasına taktığı nişanla gelen Sabancı, Fransa Cumhurbaşkanı'nın kendisine gösterdiği yakınlık karşısında çok etkilendiğini ve duygulandığını söyledi.
ERMENİ TASARISI
Sabancı, Ermeni Yasa Tasarısı nedeniyle Fransa ile ilişkilerimiz için ilgi çekici tespitlerde de bulundu. Fransız Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini ve bunun defalarca iptal edildiğini söyleyen Sabancı, "Bu ziyaret iptal edilmeseydi Chirac bizi yakından tanıyacaktı. Ermeni sorunu da farklı bir durumda olabilirdi" dedi. Sabancı Murat Birsel'in sorularını yanıtlarken IMF'den gelecek 10 milyar dolarlık kredi için şunları söyledi:
DOLAR DÜŞMELİ
"Dolardaki düşüş olması gereken bir gelişmedir. Güven ve istikrar fukaralığından haksız bir sandalyeye oturan dolar buradan inmeli. IMF'den alınan para neticede bir borçtur, hibe değil. Bu memleket istikrarsızlığı ve güvensizliği yaşadığı için yüksek faizlerle borçlanıyor. Aldığımız borçların faizlerine bile baksak kaybımızın ne denli büyük olduğu anlaşılır. İstikrarsızlık ve güvenslizlik en temel sorunumuz."
Yeni vergi uygulmasına da değinen Sabancı "Bu bir arayıştır. KDV'de atılan adımı tamamlayan düzenlemeler yapılmadan, bunun da devamlılığı sağlanmadan başarı elde etmiş sayılmayız. Yarınımızın ne olacağı belli olmalı" dedi.
Özlem YURTÇU
|