
Harry'yi oynayacağını duş yaparken öğrendi!
Rolü kaptıktan sonra bir hafta uyuyamayan Daniel Radcliffe, geceleri annesini uyandırıp soruyormuş: "Harry'i ben oynayacağım, doğru değil mi?"
Çok satan listelerinin başında yer alan Harry Potter'ın gişede de rekorlar kırması aslında fazla şaşırtıcı olmadı. Zira 3 yıl önce ilk 2 kitabının yayın haklarını Warner Bros'a 1.5 milyon dolara (yaklaşık 2.4 trilyon lira) satan yazar J.K Rowling'in iki şartı vardı. Filmde, orijinal seriden fazla bir şey değiştirilmeyecekti. Bu konuda Wolfgang Petersen, Terry Gilliam ve Alan Parker yazara garanti verdi.
TAMAMIYLA İNGİLİZ
İkincisiyse Rowling, filmin "Amerikan" olmasını istemiyordu. İngiliz oyuncularla çekilecek, mekân olarak İngiltere kullanılacaktı. Rowling, projede öyle etkindi ki Warner Bros yetkilileri filmi ünlü yönetmen Steven Spielberg'in çekmesi için kendisini ikna edemediler bir türlü. Sonunda yazarın isteğiyle yönetmen Chris Columbus oldu.
Yapımcılar, Harry Potter için Altıncı His'in yıldızı Joel Osment'i uygun bulmuştu. Ama bu da yazardan geri döndü. Tam 40 bin çocuk arasında yapılan elemede Daniel Radcliffe role uygun görüldü.
Hatta Radcliffe'i gördüğünde yazar o kadar şaşırmıştı ki, "Sanki oğlumu kaybetmişim de yeniden bulmuşum gibi hissettim" diyordu.
12 yaşındaki Radcliffe'in heyecanı ise tarifsizdi. Role uygun görüldüğünü duş yaptığı sırada öğrenen genç oyuncu tam bir hafta uyku uyuyamamış. Geceyarısı sık sık anne babasını uyandıran Radcliffe iki de bir sorup duruyormuş, "Harry'i ben oynayacağım, doğru değil mi?"
Rolü alana kadar bir Harry Potter fanatiği olmadığını itiraf eden Radcliffe "Çekimler başlayana kadar 4 kitabı da bitirmiştim. Bu kitaplar sayesinde okumanın tadına vardım" diyor.
18 OCAK'TA TÜRKİYE'DE
Harry Potter'ı sadece bir roman kahramanı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Sadece Avustralya'da 9 tane Harry Potter adını taşıyan insan yaşıyor! Kitaba ilginin ardından 85 ayrı Harry Potter ürünü için lisans alındı. Oyuncakları 10 dolardan satılmaya başlandı. Lego'nun ürettiği 682 parçalık Hogwarts Kalesi oyuncak 89 dolardan (yaklaşık 150 milyon lira) raflara çıktığı ilk gün tükendi. Türkiye'deki meraklıları için belirtelim Harry Potter bizde 18 Ocak'ta sinemalarda!
Rakamlarla Harry Potter
* Yapı Kredi Yayınları'nca basılan 4 Harry Potter kitabı 200 ülkede 116 milyon adet sattı.
* Kitap Arnavutçadan Zulu diline kadar tam 47 dile çevrildi.
* Warner Bros'a 125 milyon dolara (yaklaşık 200 trilyon lira) mal oldu. Coca Cola filme 150 milyon dolarla (yaklaşık 240 trilyon lira) sponsor oldu.
* İngiltere, Almanya ve ABD'deki fan club üyelerinin sayısı 100 bini geçti.
|