kapat
20.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bir adı olsun şiirin de...

Dinçer Sezgin, Radikal Kitap Eki'nin 16 kasım tarihli 35. sayısında Adam Yayınları arasında çıkan "şimdilik" son şiir kitabım "Şimdi:

Haberler" üzerine kapsamlı bir yazı yayımladı. Teşekkür ediyorum.

Sezgin, "Şimdi: Haberleri" özetle "namuslu gerçeklerin şiiri" olarak tanımlıyor ve sözü bir ara şiir kitaplarımın adları üzerine getirerek şöyle diyor:

"Refik'in kitaplarına koyduğu adları hep sevmişimdir; 'Kuş Tufanı', 'Hücremde Ayışığı', 'Nereye Uçar Gökyüzü', 'Çırak Aranıyor', 'Çaylar Şirketten', 'Siyah Bir Acıda' hemen aklıma geliverenler. Kitap adları ayrımına vardırmadan sanatçıya bir sınır çizer."

Şimdi, şair itiraf ediyor.

İlk şiir kitabım "Kuş Tufanı", Halil İbrahim Bahar, Sait Maden ve Bekir Yıldız'ın imecesiyle yayımlanmıştı. Ben, içinde "serserilik" kelimesi geçen uzun bir ad yakıştırmıştım.

Ne ki, o sıralar Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalıştığımız şair Kemal Özer, kitabın son okumasını yaparken, "Acıyla" başlıklı şiirimde geçen "kuş tufanı" mısraını görünce, "Serseriliği falan boş ver, kitabının adı 'Kuş Tufanı' olsun" demişti. Öyle de olmuştu.

İkinci şiir kitabım "Hücremde Ayışığı"nın isim babası ise Cem Yayınevi'nin kurucusu Oğuz Akkan'dır.

Bu kitabımda yer alan şiirler, "Yeni a" dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptığım 12 Mart'ın karanlık günlerine denk düşmektedir.

Sanırım "Yaşadığımız Günler" benzeri bir ad koymuştum. Fakat Oğuz Akkan'ın şiir kitapları için şöyle bir ilkesi vardı: Kitabın adı, mutlaka içerdiği şiirlerin birinden kaynaklanmalıdır. Bu yüzden de çok beğendiği "Hücremde Ayışığı" şiirini ada olarak seçti, ben de itiraz etmedim doğrusu...

Bundan öte, "Şimdi: Haberler" dahil bütün şiir kitaplarımın adları, barındırdıkları şiirler "kitap" düzeyine geldikten sonra böylesi tesadüflerle konuldu. Ama, şimdi ilk kez daha şiirlerini yazıp tamamlamadan yeni kitabımın adını seçmiş bulunuyorum: Şair Hayata Küstü...

Şu ekonomik krizden kurtulup rahat bir nefes alırsam, bu "Şair Hayata Küsme" de olabilir.

BİR SERGİ: 101 DERGİ
Elyazmasından baskıya geçen yayıncılık, hayatı anlama ve aydınlanma yolunda "kitap"tan sonra "dergi"yi keşfediyor.

Bizde de Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından Cumhuriyet'e, oradan da günümüze uzanan bir zaman diliminde çok sayıda dergi, toplumsal ve düşünsel hayatımızda kitaplar kadar, hatta kitaplardan< çok daha fazla etkili oluyor.

İşte, Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Sergi Salonu'nda 14 aralığa kadar sürecek "101 Dergi" sergisi de dergilerimizin zengin dünyasından küçük bir seçkiyle Türk dergiciliğinin serüvenine yeni bir bakış yöneltmeyi amaçlıyor.

İKİ MISRA
Susup da söylediğin şarkı çınlıyor bende,
Küsüp de yaş döküversen olur gözümde dizi.

EDİP AYEL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır