kapat
19.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Siyasette kimi görmek istiyoruz?

Herkes siyasette değişimin gerekliliğinde hemfikir. Peki ama nasıl? Yeni yüzlere ihtiyacımız varsa, adaylar kimler olmalı? Ne yazık ki 65 milyonluk ülkede aday göstermekte bile zorlanıyoruz
Belli ki çok sıkılmışız... İnternette, dergilerde 'yeni yüzler' anketleri yapılıyor, 'siyasette taze kana ihtiyaç var' diye ahkam kesen çok... Ancak "yeni yüz olsun" demekle olmuyor... Eski siyasetçilerin adları yeni yüzler listelerinde gezmeye devam ediyor. 'Yeni'den ne anladığını uzun uzun anlatanlar, sıra yeni bir isim söylemeye gelince, "Şimdi herkes yanlış anlar" diye çekiniyor... Ünlü isimlere "Yeni yüzlere ihtiyaç var mı, kim olmalı?" diye sorduk.

'Düşünce zengini insanlara ihtiyaç var'
* Metin Münir (Sabah Yazarı): Siyasette yeni yüzlere değil, yeni kafalara ihtiyaç var. Çünkü eski kafalar Türkiye'yi iflas ettirdi. İflas, parasal bir iflas olarak görünüyor ama entelektüel ve ahlaki bir iflastır. Bu iflas, parayla çözülemiyor ve çözülemeyecek. Düşünce ve dürüstlük zengini insanlara ihtiyacımız var.

İtaat yerine başkaldırı, cahillik yerine bilgelik, ezbercilik yerine orjinallik, tekdüzelik yerine farklılık, laubalilik yerine iş ahlakı, hödüklük yerine incelik, böbürlenme yerine alçak gönüllülük, yerellik yerine evrensellik getirecek insanlar lazım bize.

Önerdiği isimler: Kemal Derviş (bakan), Şükrü Kızılot (vergi uzmanı), Orhan Pamuk (romancı), Ayşe Arman (gazeteci), Uğur Bayar (bürokrat), Neslihan Tombul (bankacı).

'70'inin üzerindekiler umut olamaz'
* Metin Uca (Televizyon programcısı): Siyaset, cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde bu kadar tıkanmadı. Krizin siyasal yansımaları kendini gösterecektir diye düşünüyorum. Siyasette çizgi farkı kalmadığı için söyleyecek sözü olan yeni kişilerin siyasete katılması gerekiyor. 70'lerin üzerindeki Demirel ve İnönü artık umut olamaz.

Önerdiği isimler: Sinan Aygün (ATO Başkanı), Zafer Çağlayan (ASO Başkanı), Yılmaz Erdoğan (sanatçı), İbrahim Betil (eski bankacı, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Özdilek (Şifo Mehmet), Sema Küçüköz (işkadını), Serra Yılmaz (sanatçı), Sema Pişkinsüt (Aydın milletvekili).

'Tek isim: Derviş'
* Serpil Yılmaz (Milliyet yazarı): Yeni Yüzler sloganı, Meclis'e lider sultasını yıkıp giren milletvekilleri anlamında kullanılıyor. Bu alternatif bir arayış. Bu arayışın içindeki herkes yeni yüz olabilir.

Yeni yüzün ikincil aşaması, ne yapmak istediğidir. Demokrasinin gelişmesinden yana mıdır? Ekonomik, sosyal, siyasal, hukuksal vs gibi alanlarda çözümleri nelerdir? Mesela Erkan Mumcu ile Nesrin Nas'ın projeleri, ANAP'ın bu gerçeği gördüğünü gösteriyor. Görmek istemedikleri, halkın artık mevcut liderlere tepkisinin olduğu. Lider olarak adı geçenleri henüz verilmemiş sınavlar bekliyor.

Önerdiği isim: Kemal Derviş.

'Kadınlara ihtiyaç var'
* Halime Güner (Uçan Süpürge Kadın Kuruluşu): Siyasette yeni yüzler görmek istiyoruz. Tabanda kadın politikaları yapan, alanında uzmanlaşmış, bu birikimlerini ve ilişkilerini sürdürebilecek olan kadınlar parlamentoya girmeli.

Önerdiği isimler: Canan Arın (avukat), Füruzan (yazar), Nazik Işık (ekonomist).

'Baktığını görenler siyasete girsin'
* Perran Kutman: Baktığını görmüş kişilerin siyasette olması gerektiğine inanıyorum çünkü siyasetçiler ne yazık ki toplumun bazı gerçeklerini göremiyor. Ben kadınların her zaman daha politik olduklarını düşünürüm. Kadınların hassasiyetlerinin de yönetim kademelerine taşınması gerekir. Gençler de katılsın. Önerdiği tek isim: Cem Boyner.

'Önemli olan yeni siyasal tercihler!'
* Haşmet Babaoğlu (Sabah yazarı): Siyasette yeni yüzler eğer yeni fikirler, yeni bakış açıları, yeni davranış kalıpları ve hepsinden önemlisi yeni siyasal tercihler anlamına gelmeyecekse, eskilerden bir farkı kalmaz. Bir de bu noktaya pop havasıyla bakmaktan yana değilim: Yani iyi bir şarkıcı şarkıcı kalmalı, iyi bir işadamı işadamı kalmalı, iyi bir gazeteci gazeteci kalmalı... Ancak bunlar arasından siyasete uzmanlık ve deneyimlerinin bilgi birikimini ve heyecanlarını taşımalarını doğru bulduklarımın siyasete katılmalarını anlamlı görüyorum.

Önerdiği isimler: İbrahim Betil (bankacı, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı), Melih Bulut (İnternational Hastanesi Başhekimi, Güçlü Türkiye hareketinin mimarı), Zeynep Göğüş (gazeteci), Ayşe Düzkan (gazeteci, feminist), Yusuf Kulca (Sokak Çocukları Derneği Başkanı).

'Kadınlar girmeli'
* Nevval Sevindi (gazeteci, antropolog): Yeni yüzlerin siyasete girmesi fikrini destekliyorum. En çok kadın temsilinde eksiklerimiz olduğundan dolayı da kadınların siyasete girmesi gerektiğini düşünüyorum. İşkadınları, akademisyen kadınlar ilk aklıma gelenler.

Önerdiği isimler: Nur Ger (işkadını), Nilüfer Göle (sosyolog), Akile Gürsoy (antropolog).

Yeni yüz değil başarılı yüz gerek bize
* Hulki Cevizoğlu (Sabah yazarı, Ceviz Kabuğu'nun yapımcısı): Siyasette yeni yüz arayışının altında, "Bugünküler başarısız oldu. Bizler başarılı olanları bulalım" düşüncesi yatıyor.

Oysa, önerilecek "yeni yüzün" eski başarısızlıkları tekrarlamayacağını nereden bilebiliriz ki?...

Adı üzerinde yeni olan, daha önce hiç denenmediği için bizler tarafından bilinmeyen bir insandır. Bu nedenle mevcut politikacıların başarısızlığından kurtulmanın yolu "yeni yüz" aramak değil, "başarılı yüz" aramak olmalıdır... Yapılması gereken, başarısızlığı görüneni, sözlerini yerine getirmeyeni, ülkeye fayda sağlamayanı "hızlı biçimde o görevden uzaklaştırmak" olmalıdır. Kuşkusuz devlet yönetim kademeleri "deneme tahtası" değildir ama başka yöntem de görünmüyor. Bu düşünceler içinde yeni yüzler öneremiyorum. Ama, "eskileri" de benimsemiyorum.

Patronlar da siyasete girsin isteniyor
Gerek internetteki kampanyalarda, gerek popüler dergilerde, gerekse fısıltı gazetesinde iş dünyasının önde gelen adlarının da siyasete girmesinin her zamankinden çok talep edildiği dikkat çekiyor. İşte bu isimlerden bazıları.

* Ersin Özince

* Ali Koç

* Cengiz Solakoğlu

* Erkut Yücaoğlu

* Hasan Arat

* Cüneyt Türktan

* Güler Sabancı



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır