Turizm komşuyla başlar
ABD'nin Türkiye'yi ikinci derecede tehlikeli bölge ilan etmesi, gözleri yeniden komşulara çevirdi. TÜRSAB, Yunanistan, Suriye, İran ve Bulgaristan'dan 2 milyon turist çekmek için çalışmaya başladı
2010'da 40 milyon turist ve 30 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşmak için düğmeye basan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yeni döneme hızlı başladı. Son olarak ABD'nin Türkiye'yi ikinci derecede tehlikeli bölge ilan etmesiyle iyice tehlikeye giren ABD, Kanada ve Japonya gibi uzak bölgelerin turist açığı komşu ülkelerle kapatılacak.
Ulusoy, Yunanistan, Suriye, İran ve Bulgaristan'dan 2 milyon turisti çekmek için ilk toplantıyı ay sonunda Yunanistan'la yapacak.
BARIŞ PASAPORTU
TÜRSAB'ın dünyanın dördüncü büyük turizm birliği olduğunu hatırlatan Ulusoy, "Komşularımızla turizm alanındaki iletişimimiz bugüne kadar zayıftı. Turizm komşuyla başlar. Ancak İran İtalya'yla, Suriye Mısır'la iş yapıyor. TÜRSAB uluslararası turizmin barış pasaportudur. Tek yapacağımız bu pasaportu iyi kullanmak" dedi. Aysonunda Yunanistan turizmcileriyle biraraya geleceklerini belirten Ulusoy, daha sonra Turizm ve Dışişleri bakanlıkların olurunu da alarak Suriye, İran ve Bulgaristan'la devam edeceklerini söyledi.
Daralan dünya ve uzak yerlere seyahatin zorlaşmasının yakın ülkeleri gündeme getirdiğine değinen Ulusoy, Yunanistan'la zaten çok iyi bir ortam yakaladıklarını kaydederek "Suriye yeni Devlet Başkanı ile büyük bir değişim yaşıyor. İran'daki değişim de durdurulamayacak. Burada biz devreye gireceğiz" diye konuştu.
Mart ayında dünyanın en büyük inanç sempozyumunu İzmir'de yapacaklarını da ifade eden Ulusoy, dünyanın dört bir yanından binlerce insanın biraraya gelip hoşgörüyü konuşacağını, bunun Türkiye için kaçırılmaz bir fırsat olduğunu vurguladı.
TURİZM ENVANTERİ
Bugüne kadar Türkiye'de olmayan bir çalışmaya imza attıklarını belirten Ulusoy, 2 yıldır sürdürülen Türkiye'nin turizm kaynakları envanterinin çıkarılması çalışmasını tamamladıklarını belirtti. Çalışmanın kitap haline getirilerek yurtdışında dağıtılacağını kaydeden Ulusoy, şunları söyledi: "Nerede hangi festival, doğal güzellik, tarih, kültür, spor ya da sağlık turizmi varsa hepsini belgeledik. Bu Türkiye'nin en geniş turizm kaynağı olacak. Raporu kitap haline geterecğiz. 10 bin adet bastırıp bütün yabancı acentelere dağıtacağız. Ayrıca Dünya Turizm Konseyi ile 2010'a kadar oluşan senaryoları ortaya koyduk. TÜRSAB Türkiye'nin Akdeniz çanağında hakettiği yeri alması için çalışmaya devam edecek."
İstanbul neden Dubai olmasın?
İstanbul'un Dubai gibi bir alışveriş merkezi olması için yeni bir proje başlattıklarını söyleyen Ulusoy, şöyle konuştu: "İstanbul'da shopping festivaller, büyük mağazalar, seyahat acentaları, uçak firmaları ve otellerle bir toplantı yapacağız. Herkes ücretinden belli bir oranda indirime gidecek. Oteller dolacak, piyasa canlanacak, esnaf da kazanacak. İlk toplantı ise otellerle."
Leyla ŞEN
|