Finans ve Üretim Danışma Kurulu'nun cuma günü İstanbul'da yapacağı toplantıda, reel sektörü yaşatma planı ele alınacak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın onay verdiği plan çerçevesinde, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması için kanun tasarısı hazırlandı.
En geç önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak Meclis'e sevkedilmesi beklenen planının ayrıntıları şöyle:
1- Kredinin yeniden yapılandırması 2 yıllık sürede gerçekleştirilecek ve bir defaya mahsus olacak.
2- Bankalar Birliği'nin hazırladığı Finansal Yeniden Yapılandırma Programı Çerçeve Anlaşması baz alınacak.
3- İlave kaynak sağlamamak kaydıyla Mevduat Sigorta Fonu da yeniden yapılandırmaya katılacak.
4- Yeniden yapılandırma sürecinde BSMV, harç, resim, fon, Damga Vergisi, MTV ve Taşıt Alım Vergisi ile ortaya çıkan kazançlardan Gelir Vergisi alınmayacak.
5- Ziraat, Halk ve tasfiye halinde Emlakbank yöneticilerinin sorumlulukları kasıt ve ağır kusur halleriyle sınırlı olacak ve cezai sorumlulukları özel sektör bankalarında eş görevdekilerin tabi olduğu hukuk kurallarına göre belirlenecek.
6- Kamu bankaları yöneticilerine sorumluluk davası açılabilmesi, bu kişilerin kasıtlı fiilerinden ötürü mahkumiyetlerine karar verilmesi ile mümkün olabilecek.
7- Özelleştirme, lisans devri veya imtiyaz sözleşmesi kapsamında verilen krediler için Bankalar Kanunu'ndaki sınırlamalar esnetilebilecek.
8- Mevduat Sigorta Fonu, alacak tahsili ve varlık satın alınması amacıyla kurulacak şirketlere sermaye koyarak katılabilecek.
9- Bankalar kredilerin vadelerini uzatma, yeni kredi verme, kredileri iştirak haline dönüştürme, kredileri teminatları ile devretme, ana para veya faiz yapısını yenileme yetkilerini kullanabilecekler. Bu çalışma doğrultusunda zor durumdaki şirketleri rahat nefes alması sağlanacak.
10- Yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet gösteren kredi kuruluşlarından yabancı para cinsinden gayrimenkul ipoteği tesis edebilecek.
Okan MÜDERRİSOĞLU