IMF'den ve G-7'lerden sağlanacak ek dış finansmanın kaderini belirleyecek, "devlet harcamalarının küçültülmesi operasyonu" Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'a emanet edildi.
Şağar, bütçe ve mali kontrol alanındaki uzmanlığının yanı sıra, devlet personel rejimi konusunda da deneyimli bir isim olarak tanınıyor.
Başbakanlık'ta tam bir "kapalı kutu" olarak tanımlanan Şağar, 51 yaşında ve Mülkiye ekolünden geliyor. 1976 yılında Maliye müfettişliğine başlayan Şağar, 1984 yılında Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü'nde daire başkanı, 1987 yılında genel müdür yardımcısı oldu. Şağar, 1988 yılında Devlet Personel Başkanlığı'na atandı.
İki yılı aşkın süredir Başbakanlık Müsteşarlığı görevini sürdüren Ahmet Şağar, Sayıştay Başkanlığı'na da adaydı, ancak daha sonra adaylıkta ısrarcı olmadı.
Bu yıl özellikle gelir arttırıcı önlemler paketi üzerinde yürüttüğü bireysel çalışmalarla dikkati çeken Şağar, bir ara vergi ve sigorta beyannamesi veren mükelleflerden sabit tutarda pay kesilmesi önerisi ile gündeme geldi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Buna karşın yurtdışına çıkışlarda alınan 50 dolar harç uygulaması yürürlüğe girdi. Şağar ayrıca kamuda taşıt operasyonuna da imza attı. Kurumlardaki taşıt sayısının azaltılması ve belirli kademelerin altındaki bürokratlara makam otomobili tahsis edilmemesi uygulaması da Şağar tarafından şekillendirildi.