kapat
01.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 MEDYA
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

BORDO BERELİ İSTEDİ

Afganistan'da Taliban'a karşı operasyona devam eden ABD, Türkiye'den bölgede görevlendirmek üzere 60 kişilik bir özel kuvvet timi istedi
ABD, Afganistan'a düzenlemeyi planladığı kara harekatı öncesi Kuzey İttifakı güçlerini eğitmesi için Türkiye'den resmen asker talebinde bulundu. Hükümetin ve Genelkurmay'ın talebe sıcak baktığı ancak son kararı hükümetin vereceği bildirildi. Son anda sürpriz bir karar çıkmadığı takdirde Genelkurmay'ın daha önceden "hazır olun" talimatı verdiği Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu 60 kişilik bir özel kuvvet timinin Afganistan'a gönderilmesi bekleniyor.

Birliğin güneydoğuda terörle mücadelede aktif görev almış deneyimli subay ve astsubaylardan oluşması planlanıyor. Birlikle birlikte Kuzey İttifakı'na teçhizat ve mühimmat desteği gönderileceği de bildiriliyor. ABD'nin talebi önceki gün Tampa Askeri Üssü'nde görev yapan Türk irtibat heyetinin başkanı Tuğgeneral Ümit Şahintürk tarafından Genelkurmay Karargahı'na iletildi.

MGK'DA ÖĞRENİLDİ
Edinilen bilgiye göre talep devletin Zirvesi Çankaya Köşkü'ndeki MGK toplantısında iken Ankara'ya ulaştı. Önce MGK'da ele alınan istek daha sonra Başbakanlık Konutu'nda yapılan güvenlik zirvesinde değerlendirdildi. Talep üzerine programlarında olmamasına rağmen Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, Dışişleri Bakanı Cem ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un da liderler zirvesine katılmasına karar verildi.

Zirvede Genelkurmay'ın talebi sıcak karşıladığını bildirdiği ancak son kararın siyasi otorite tarafından verilmesi konusunda görüşbirliği doğduğu öğrenildi. Başbakan Ecevit'in bugün Bakanlar Kurulu'nu toplaması ardından da Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı'na bilgi vermesi ve daha sonra da açıklama yapması bekleniyor. Hükümet, asker gönderilmesine ilişkin kararnameyi bugün imzaya açıyor.

ÇATIŞMA RİSKİ ŞİMDİLİK YOK
ABD'nin talebi doğrultusunda Afganistan'ın kuzeyine gönderilmesi gündemde olan Türk askerleri, Kuzey İttifakı'nın eğitimini üstlenecek ve "şimdilik" çatışma bölgesinden uzak bir noktada görev yapacak.

HALE GÖNÜLTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   126
ANAP   83
DYP   81
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   20
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır