kapat
01.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 MEDYA
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

TAKDİR BELGELİ ZAZA HİKMET'E AĞIR CEZA

Kırmızı bültenle aranırken Gaziantep'te okul yaptırıp Cumhurbaşkanı'ndan takdir belgesi alan uyuşturucu kaçakçısı Hikmet Sevcan 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı
Avusturya, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere, değişik tarihlerde 300 kilo eroin gönderdiği iddiasıyla, 36 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Hikmet Sevcan 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Interpol tarafından Kırmızı Bülten'le tam 13 yıl aranan, bu süre içinde askeriyenin yatak ihalesine girecek ve de okul yaptırıp Cumhurbaşkanlığı'ndan plaket alacak kadar "rahat" davranan Sevcan, son savunmasını yaparken, "Uyuşturucuya karşıyım. Burada bulunmaktan hicap duyuyorum" demişti.

300 KG. EROİN KAÇIRDI
İstanbul 4 No'lu DGM'de dün yapılan duruşmaya, "teşekkül oluşturarak uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 36 yıla kadar hapsi istenen Hikmet Sevcan katıldı. Avusturya, Yugoslavya, Bulgaristan, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine, 1989'dan itibaren, değişik tarihlerde toplam 300 kilo eroin kaçırmakla suçlanan Sevcan, son sözü sorulduğunda hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirtti ve asıl suçlunan kendisi değil, 1998 yılında ölen kuzeni Hikmet Sevcan olduğunu ileri sürdü.

4 SANIĞA 17'ŞER YIL
Mahkeme heyeti, "Zaza Hikmet" olarak tanınan Hikmet Sevcan'ı suçlu bularak 23 yıl 4 ay ağır hapis, 592 milyon lira da para cezasına mahkum etti. Aynı davada tutuksuz olarak yargılanan Sebahattin Kozan, Emin Dağkuş, Edip Bingöl, Ergün Özcan ise teşekkül halinde yurtdışına uyuşturucu ihraç etmek suçundan 17 yıl 6'şar ay ağır hapis, 592 milyon para cezasına çarptırıldı.

Gıyabi tutuklu olarak yargılanan Hüseyin Demirhan, Abdulkadir Satır ile tutuksuz sanıklar Mehmet Polat, Hülya Gündoğdu, İsmail Erkan, Hüseyin Ergeç, Muzaffer Sevcan, Talip Papila, Halit Demir, Necip Balkanlı, Kazım Aydın, Mehmet Utan ve Ayhan Uçarkuş'un dosyası ise ifadeleri alınamadığı gerekçesiyle tefrik edildi. Sanık Hikmet Sevcan'ın 1998 yılında ölen kuzeni Hikmet Sevcan hakkındaki dava da düşürüldü.

Veli SARIBOĞA

Genelkurmay ihalesini kazandı
Kilis'te 1943 yılında doğan "Zaza Hikmet" lakaplı Hikmet Sevcan, adını uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile duyurdu. Fransız Polisi, 22 Eylül 1966'da Fransa-İsviçre sınırında karpuz yüklü bir kamyonun gizli bölmelerinde 500 kilo ham afyon, 54 kilo baz morfin yakaladı. Uyuşturucunun sahibi Hikmet Sevcan ile kardeşi Mustafa'ydı. Yıllarca işlerini yürüttükten sonra 1983'te Babalar Operasyonu'nda yakalanan Sevcan Bulgaristan'a kaçmayı başardı. Bir süre sonra, çifte vatandaşlık hakkından yararlanarak Bulgaristan vatandaşı olduğu da belirlenen Sevcan'ın, bu ülkede 3 ayrı kaçakçılık olayına adının karıştığı anlaşıldı. İstanbul'da 21 Nisan 1991'de el konulan 4 kilo 400 gram eroinin sahibi yine Hikmet Sevcan'dı. Fakat Sevcan her seferinde polisten kurtulmayı başardı.

İHALE İPTAL EDİLDİ
Üstüne üstlük, 1996'da dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'in açtığı askeri yatak ihalesini kazandı, durum ortaya çıkınca ihale iptal edildi. İstanbul DGM Başsavcılığı 15 Mayıs 1997'de Sevcan hakkında uyuşturucu kaçakçılığından gıyabi tutuklama müzekkeresi çıkardı. Sevcan için Interpol'den Kırmızı Bülten de hazırlandı. Uyuşturucu kaçakçılığından tam 13 yıl aranan Hikmet Sevcan (47), 7 Mart 2000'de, Yeşilyurt'taki evinden çıkarken şoförü Hamza Uyar'la birlikte yakalandı. Dikkat çekmemek için kendine polis süsü vermişti ve Renault 19 marka araç kullanıyordu...

Gaziantep'te yaptırdığı 32 derslikli okul nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'ndan takdir belgesi bile alan Sevcan, mahkemede "Uyuşturucuya karşıyım. Burada bulunmaktan hicap duyuyorum" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır