kapat
01.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 MEDYA
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

TALİBAN'IN ÇOCUK CASUSLARI

Taliban lideri Molla Ömer, işbirlikçileri yakalamak için çocukları kullanıyor. Medreselerde beyinleri yıkanan çocuklar, ana-babaları arasında evde geçen konuşmaları bile bildiriyor
Devrik Kral Zahir Şah'ın barış planını Peştun liderlerine anlatmak için Afganistan'a gizlice giren muhalif komutan Abdül Hak nasıl öldürüldü? Taliban askerleri yerini nasıl buldu? Kim ona ihanet etti?.. Bush yönetimi bu soruların cevabını ararken, Taliban'ın gizli servisi İstihbarat'la ilgili ilginç gerçeklere ulaştı. Taliban gizli servisi İstihbarat, işbirlikçileri yakalamak için profesyonel ajanların yanısıra çocukları ajan olarak kullanıyor!

MEDRESEDE EĞİTİM
Pakistan'ın Peşavar kentindeki Afgan Kadınları Derneği'nden Fataneh Gilani'nin İngiliz Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamaya göre, İstihbarat'ın elinde 20 bin ajan ve 100 bin muhbir var. Çin ve Burma'dan sonra dünyanın en mistik gizli servisi olan İstihbarat, Taliban lideri Molla Ömer'in emriyle 5 yaşındaki çocukları dahi ajan gibi kullanıyor. 1996'dan bu yana ülke yönetimini elinde tutan Molla Ömer, muhalif ve "vatan hainleri"nden çok korktuğu için çocukları kullanarak, başkent Kabil'deki kapalı kapılar ardında neler döndüğünü öğreniyor. Taliban yönetimi, ilk olarak fakir ailelerin çocuklarını hedef alıyor. Mutsuz olan bu çocuklara yaklaşan Taliban askerleri, önce çocuğu hediyelere boğuyor. Ardından medreselere yazdırıyorlar. Buralarda çocuklara din eğitiminin yanısıra sıcak yemekler de verilip karınları doyuruluyor.

"BİNLERCE MASUM ÖLDÜ"
Çocuklar da bunun karşılığında evlerinde konuşulanları ya da olanları Taliban askerlerine anlatıyor. Taliban yönetimi, genelde çocuklara ailesinin Taliban karşıtı olup olmadığını, evde gizlenmiş silah bulunup bulunmadığını soruyor. Gilani'ye göre, Taliban sokak çocuklarını ve öksüz çocukları da ajan olarak kullanıyor. Yaşları 5 ile 15 arası değişen bu çocuklar da yaşadıkları mahallelerde olup bitenler hakkında Taliban'a istihbarat sağlıyor.

Ancak sayılarının binleri bulduğu söylenen "çocuk ajanlar"ın bir dezavantajı da var. Çoğu çocuk gerçekleri bilmeden ya da hayal dünyalarında ürettiklerini gerçekmiş gibi anlatarak, yüzlerce masum insanın ölümüne neden oldu. Verilen yanıltıcı istihbarat sonucu, Taliban askerleri suçsuz Afganlar'ı vatana ihanetten meydanlarda öldürdü.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır