kapat
01.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 MEDYA
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

ABD LADİN'İN ATEŞİNİ ÖLÇMÜŞ

Le Figaro gazetesinin iddiası: ABD, Ladin'in izini geçen Temmuz'da buldu. Böbrek yetmezliği sorunu olan terörist, Dubai'deki Amerikan Hastanesi'nin özel odasına yatırıldı, hatta hasta yatağında bir CIA ajanıyla görüştü
Fransız gazetesi Le Figaro, Suudi terörist Usame bin Ladin'in geçtiğimiz Temmuz ayında Dubai'de tedavi edildiği sırada bir Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ajanıyla görüştüğünü iddia etti. Le Figaro'nun manşetten verdiği habere göre Ladin, 4-14 Temmuz 2001 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentindeki Amerikan Hastanesi'ne tedavi için gitti. Böbrek yetmezliği teşhisiyle hastaneye yatırıldı. 10 günlük yataklı tedavisi sırasında CIA'in Dubai temsilcisiyle özel bir görüşme yaptı ve odası ziyaretçi akınına uğradı. Hastanenin ismi açıklanmayan bir yöneticisi tarafından ortaya atılan iddialardan biri de Ladin'in 1979 yılında İstanbul'a gelerek Rusya'ya karşı mücahit topladığı oldu.

ÖZEL UÇAKLA GETİRİLDİ
ABD'nin başına ödül koyduğu Ladin, özel bir uçakla Dubai'ye getirildi. Pakistan'ın Quette Havaalanı'ndan kalkan uçakta Ladin'e eşlik eden kalabalık bir grup vardı. Teröristin özel doktoru, sağ kolu Mısırlı Ayman El-Zawahiri, 4 koruması ve Cezayirli bir hastabakıcı... Havaalanından hemen hastaneye götürülen Ladin için geniş güvenlik önlemleri alındı. Ve hastanenin cam ve mermerle bezeli özel bir odasına yatırıldı.

SÜRPRİZ ZİYARETÇİ: CIA
Ladin'e ağır böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Böbreklerindeki iltihaplanma ciğerlerine kadar sıçramıştı. Bu nedenle Ladin hastanenin böbrek ve kısırlık alanında uzman doktoru Terry Callaway'in gözetimine verildi. Callaway Ladin'le özel olarak ilgilendi.

Hong Kong'da yayınlanan Asia Week dergisi de Ladin'in hayati tehlike yaşadığını yazdı. Le Figaro da teröristin 1996-1998 yıllarında da Dubai'de hem tedavi olduğunu hem de işlerini yürüttüğünü belirtti.

Ladin'in ölümcül hastalığı kadar, hastane odasında CIA ajanıyla yaptığı görüşme de gündeme bomba gibi düştü. Hastane yetkilisi olay gününü şöyle anlattı:

"Ladin'i çok özel bir odaya yatırdık. Odasına direkt çıkan bir asansör bile vardı. CIA Dubai temsilcisini bu asansöre binerken gördüm. Ajan bir süre Ladin'le görüştükten sonra hastaneyi terk etti."

FRANSIZ TERÖRİSTE SUÇÜSTÜ
Ajanla ilgili bir bilgi daha. Bu sürpriz ziyaretin ardından CIA ajanı birkaç gün sonra Ladin ziyaretini arkadaşlarına övünerek anlattı. Ancak ajan Ladin'in hastaneden ayrıldığı tarihte, yani 14 Temmuz'da ABD'den acil olarak çağrıldı.

YETKİLİNİN iddialarına göre Ladin'i ziyaret eden sadece ajanlar değildi. Dubai Amerikan Hastanesi o tarihlerde önemli kişilerin akınına uğradı. Bu önemli kişilerin büyük çoğunluğu Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan geldi.

Ladin hastaneden elini kolunu sallayarak taburcu edildi. Ülkeyi terk ederken Dubai Havaalanı'nda ne kendisi, ne eşlikçileri, ne de eşyaları arandı. Ancak Temmuz ayının sonlarında aynı havaalanında Cezayir asıllı bir Fransız terörist gözaltına alındı. Daha sonra Fransa'ya iade edilen Cemal Beghal adlı teröristin Paris'teki Amerikan Büyükelçiliği'ne saldırı planladığı açıklandı. El Kaide örgütünün önemli isimlerinden Ebu Zubeyda tarafından Afganistan'da eğitilen Beghal'in Fransa'ya eylemi gerçekleştirmek için geri döndüğü kaydedildi. CIA yetkilisinin hastanede Ladin'i ziyaret ettikten sonra ABD'ye çağrılmasının hemen ardında meydana gelen gözaltı olayı, karmaşık ilişkiler açısından kafaları karıştırdı.

Ladin CIA ile İstanbul'da buluştu
Fransa'nın günlük gazetesi Le Figaro'da manşetten verilen habere göre, Suudi terörist Usame bin Ladin'in Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile kontağı 1979 yılına dayanıyor. Bu tarihte Ladin'in İstanbul'a geldiği ve burada CIA ajanlarıyla kontakt kurduğu öne sürülüyor. Ladin'in bütün Arap dünyasında olduğu gibi İstanbul'da da Kızıl Ordu'ya karşı oluşan Afgan direnişine mücahit toplamaya çalıştığı yine iddialar arasında.

Ancak buna karşın İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şubesi'nin 1979 yılına ait kayıtlarında Ladin'in Türkiye'ye giriş yaptığı bilgisine rastlanılmadı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır