kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
LEYLA UMAR(lumar@sabah.com.tr )

Tarkan'a İngilizce albüm sözüm söz!

Müzik yapımcısı Ahmet Ertegün, Tarkan'a İngilizce bir albüm yapmak üzere yeniden kollarını sıvadığını söyledi

Türk devletinin ileri gelen politikacıları ne zaman New York'tan geçse, Ahmet Ertegün evini onlara açar. Eşi Mica Ertegün de onlara nefis menüler sunar. O evde önemli kişilerle sohbet ederken şöyle sorularla karşılaşırım: "Ahmet, Türkiye için çalışır. Neden hükümetiniz ona fahri büyükelçilik payesi vermiyor? Dünyanın en önemli ödüllerini kazanan bir Amerikalı olsaydı bizim devletimiz onu nasıl taltif edeceğini bilemezdi. Bakın şimdi Ahmet için çok önemli bir kitap yazıldı; kapışılıyor. Televizyoncular onun yaşamını dizi yapmak için yarış halindeler. Ertegün'e gösterilen vefasızlığın nedenini bir türlü anlıyamıyoruz."

Bu sorulara kimseden doğru dürüst bir yanıt alamadım. Vakâ, Ertegün böyle sıfatlarla ilgilenmez. Çünkü babası büyükelçi olduğu için gençliği Washington ve Avrupa'daki elçiliklerimizde geçmiştir. Hatta babasının cenazesini dönemin Başkanı Truman, Missouri savaş gemisiyle yolladığı zaman kıyamet kopmuş; tüm İstanbul okul talebelerine gemi günlerce gezdirilmişti.

ELÇİLİKTE CAZ KONSERİ
Ahmet Ertegün'nün caz müziğine olan aşkını Washington'daki tüm diplomatlar bilirdi. Kardeşi Nasuhi Ertegün de bu tutkuyu paylaşır; geceleri elçilik binasının alt katına tanıdıkları ne kadar zenci cazcı varsa davet ederlerdi. Ancak o devirde horlanan zencilerin semtlerine girmesinden hiç hoşlanmayan komşu elçiler, Büyükelçimiz Münir Ertegün'e yazdıkları bir mektupta ondan zencileri sefarete sokmamalarını istemişlerdi.

Ahmet Ertegün anlatır: "Babam buna çok kızdı. Onlara zehir zemberek bir mektup yolladı. Büyükelçiliğin Türk devletini temsil ettiğini ve orada istediği renk insanı, istediği zaman ağırlayabileceğini yazdı. Ve hepsinin sesi kesildi."

TARKAN AİLEMİZDEN BİRİ
Son zamanlarda Ahmet Ertegün'nün Tarkan tutkusu yeniden alevlendi. New York'ta birkaç gün önceki görüşmemizde şöyle dedi: "Nihayet Tarkan ile ilk İngilizce CD'sini yapmaya başlıyoruz. Onun dünya çapında bir yıldız olduğunu herkes biliyor. O benim en genç arkadaşım; ailemizin bir üyesi. İngilizcesi fevkalâde. Sanırım çıkaracağımız plağın satışı milyonu aşacaktır."

Yıllarca önce, Tarkan'ı, o meşhur "Çişim geldi..." dediği gecede, aynı masada izlerken Ahmet Ertegün, "İşte, bu genç bir yıldız" demişti. Ve keşfettiği Bette Midler, Aretha Franklin, Ray Charles gibi nice yıldızlar kervanına Tarkan'ı katmayı o gece aklına koymuştu bence...

ABD'DE DİN SORUN OLMAZ
11 Eylül faciasından sonra her New Yorklu gibi şaşkın ve üzgün. "Artık ABD, Taliban'ı yok etmeden geri dönmez" diyor. Ertegün'ün diğer bazı konulardaki değerlendirmeleri ise şöyle:

* ABD hiçbir dine karşı değil. Burada Müslüman zenci, Afgan ve Müslüman Türkler'in ayrı camileri var... Bizim Araplarla hiçbir ilgimiz yok.

* Bir Türk Müslüman ile Amerikalı arasındaki farkı anlayamıyorum. Ben uçağa binince terörist sanıp dışarı atmazlar.

* ABD'de yaşamak isteyenler buraya uyum sağlamak zorunda. Laik ülkemizde nasıl okullara ve Meclis'e türbanlılar sokulmuyorsa Amerika'da da izin verilmemesi normal...

* Kemal Derviş Türkiye için bir nimettir; ülkesini bu kadar seven bir insana çok zor rastlanır.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır