kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

En kötü dönem geçildi

Dokuz aylık bilançolara göre sanayi şirketlerinin durumu geçen yıla göre kötü. Ancak bu yılın 1. ve 2. çeyreğine göre de daha iyi durumda.

Bankalar hariç borsa şirketlerinin 9 aylık bilançoları açıklandı. Sanayi şirketlerini kapsayan 233 bilançonun toplu incelemesi krizin en zor anının aşıldığını ortaya koyuyor. Yandaki tablo yılın çeyrek dönemleri itibariyle bilanço kalemlerindeki değişimleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde cinsinden veriyor. Dolayısıyla hangi kalemin nasıl değiştiğini ve buradan sanayinin nereye gittiğini rahatlıkla görmek mümkün.

* Bilançoların söylediği- Dokuz aylık bilançolarda en çok büyüyen kalem finansman giderleri. Yani şirketler en büyük darbeyi krizle patlayan faizlerden ve kullanılan döviz kredilerinden dolayı devalüasyondan yedi. Finansman giderleri ilk çeyrekte yüzde 496, üçüncü çeyrekte yüzde 465 arttı. Finansman giderleri yanında şirketlerin kısa ve uzun vadeli borçları normalin üzerinde büyürken özsermayeleri giderek eriyor.

Finansmandan gelen ve satışların düşmesiyle beslenen gelir azalmasına karşı şirketler ayakta kalmak için maliyetlerini küçültme yoluna gittiler. Satışların maliyetindeki artış yüzde 24'den yüzde 7.5'e indi. Bununla beraber şirketlerin zararları da giderek azalıyor. İlk çeyrekte oluşan yüzde 1.240'lık zarar artışı üçüncü çeyrekte yüzde 325'e indi.

* İlk çeyreğe göre düzelme- Dikkat edilirse bütün kalemlerde ilk çeyrekten üçüncü çeyreğe doğru bir iyileşme dikkati çekiyor. Finansman giderlerinde ve zararlardaki azalma, maliyetleri düşürmede başarı, sanki şirketlerin en zor dönemi geride bıraktıklarını gösteriyor. Evet, şirketlerin durumu geçen yılın aynı dönemlerine göre kötüye gidiyor ancak bu yılın ilk çeyrek ve ikinci çeyreğine göre de, nisbi bir düzelmeyi işaret ediyor.

Ekonomide krizi henüz aşamadık. Hiç değilse bu düzelmeyle küçük bir teselli bulabiliriz.

* Sonuç- "Çincede kriz kelimesi iki karakter içerir, biri tehlikeyi diğeri de fırsatı simgeler" John F. Kennedy

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır