kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Fıkra gibi KDV oranları

Sabah'ın başlattığı "KDV'yi İndirin" kampanyası, Türkiye genelinde inanılmaz bir ilgi ve destek gördü. Sadece KDV'de değil, tüm vergilerde oranların indirilmesi gerektiğini, yabancı ülkelerden de örnekler vererek, geçtiğimiz birkaç gün içinde ayrıntılı olarak açıkladık. Nitekim Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da, Başyazarımız Güngör Mengi'ye verdiği müjdede, "önümüzdeki iki ay için piyasayı ateşleyecek ölçüde KDV indirimi yapacağız" dedi. Şimdi kamuoyu, OECD ülkelerinde, toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 18 olmasına karşın, Türkiye'de toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 33 olan KDV'nin, indirilmesini bekliyor.

Bize göre KDV oranlarının iki ay değil daha uzun süreli indirilmesi ve indirimle birlikte "etkin bir denetim" faaliyetinin başlatılması gerekiyor. Ancak şu andaki gelişmeler bize göre son derece olumlu.

Mizah konusu oranlar
Bu arada dikkati çekmek istediğimiz bir başka husus da KDV uygulamasındaki "mizah konusu" bazı oranlarla ilgili. Bunlardan birini, daha önce Sabah'ta ele almış ve ortadaki çelişkiye dikkat çekmiştik. Evdeki kablolu telefon lüks sayılıyor ve yüzde 26 oranında KDV'ye tabi tutuluyordu. Buna karşılık cep telefonu, normal tarife üzerinden yüzde 18 oranında KDV'ye tabi tutuluyordu. Neyse...Danıştay bu çelişkili durumu giderip, evdeki kablolu telefonu lüks olmaktan çıkardı. Yakında, fazla tahsil edilen KDV'ler iade edilecek. Şu anda uygulanan KDV oranlarını taradık ve önemli çelişkiler yakaladık. Örneğin;

* Ekmekte KDV yüzde 1. Buna karşılık, tost ve sandviç ekmeği ile yufka ekmek ve simitte KDV oranı yüzde 18. Dergide KDV yüzde 1, kitapta ise yüzde 8.

* Şeker pancarından elde edilen şekerde KDV oranı yüzde 8, şeker kamışından elde edilen şekerde ise yüzde 18. Her ikisi de, şeker olduğuna göre, bu farklılık neden?

* Leblebide, toptan satışta yüzde 1, perakende satışta yüzde 18. Şekerli leblebide, ister toptan isterse perakende olsun KDV yüzde 18.

* Özel okullarda KDV yüzde 8, dershanelerde ise yüzde 18.

* Kullanılmış binek oto ve jeepte KDV yüzde 1, buna karşılık kullanılmış kamyon ve otobüste yüzde 8. Benzin, mazot, fuel-oil de KDV yüzde 18, LPG'de yüzde 40.

* Kablolu TV'de KDV yüzde 26, şifreli kanallarda yüzde 18.

Liste uzayıp gidiyor. Ne dersiniz, bu oranlar mizah konusu değil mi?

Lüks tanım da mizah konusu
Bilmeyenler için belirtelim. KDV'de lüks mallar için yüzde 26, lüks olmayanlar için de yüzde 18 oranı belirlenmiş. Lüks sayılan ve yüzde 26 oranında KDV'ye tabi tutulan mallardan bazıları şunlar; kürk, kristal avize, havyar, pırlanta, inci, yat, kotra...

Halka göre lüks olmayan ancak Maliye'ye göre lüks sayılan; buzdolabı, televizyon, çamaşır makinası, ütü, termosifon, elektrikli ısıtıcı rezistanslar, çalar saat ve radyolar gibi mallar da; kürk, havyar ve kotra gibi lüks mal tarifesine sokulmuş. Nasıl iyi mi?

Mizah konusu oran farklılığının ve lüks mal tanımının da bir an önce değiştirilmesi gerekiyor.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır