kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Örümcek ağı genişliyor


35 kişinin gözaltına alındığı 'Örümcek Ağı Operasyonu' kapsamında 1996-2001 yılları arasından gerçekleşen hayali ihracatın 10 milyar doları bulduğu belirlendi
Sahte belgelerle 70 ayrı ülkeye ihracat yapmış gibi göstererek devletten prim alan çetenin ortaya çıkarıldığı "Örümcek ağı" operasyonu büyüyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük hayali ihracat operasyonu olan çalışmada, son beş yıldaki hayali ihracat tutarının 10 milyar doları bulduğu sanılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Maliye müfettişlerinin ortaklaşa yürüttüğü "Örümcek Ağı" operasyonunda ilk etapta yapılan bir yıllık inceleme ile saptanan 1 milyarlık hayali ihracat tutarı, ikinci yıla ilişkin incelemeyle birlikte 3 milyar dolara çıktı. Zaman aşımı sınırı nedeniyle daha önceki yıllar hakkında işlem yapılamıyor. Ancak sadece 1996-2001 arası hayali ihracat rakamının 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

3 KİŞİ TUTUKLANDI
Operasyonun başlamasıyla gözaltına alınan ve aralarında Gaziantepli işadamı Mehmet Sırrı Hoylu'nun da bulunduğu 24 kişi dün Ankara DGM'ye çıkarıldı. Sanıklardan 21'i serbest bırakılırken 3 kişi tutuklandı. Ankara DGM yedek hakimi Ramazan Aksan tarafından sorguları yapılan sanıklardan Orhan Mikdat Kestane, Durmuş Kın ve Oğuz Eruçan tutuklanarak Ulucanlar Cezaevi'ne kondular. Sanıklardan Gaziantep'deki Hoytur Otel'in sahibi olan Hoylu'nun ayrıca İstanbul ve Gaziantep'te döviz bürosu olduğu öğrenildi.

1 MİLYAR $ HAKSIZ KAZANÇ
Operasyon kapsamında aranan ünlü dövizci Alattin Gazioğlu Marmaris'te, ünlü tekstilci Erol Kohen ve şebekenin sahte döviz belgelerini düzenlediği öğrenilen Emlakbank'ın 8 çalışanı da İstanbul'da gözaltına alındı. Şebekenin şu ana kadar devletten hayali ihracat ile vergi iadesi ve destekleme pirimi olarak 300 milyon dolar (480 trilyon) aldığı belirlendi.

Gözaltınaki kişilerin tamamıyla bu organizasyonun kurmayları olduğunu ifade eden emniyet yetkilileri, 70 ülkeye yapılmış gibi gösterilen ihracat ile elde edilen haksız kazancın 1 milyar dolar olduğunu tahmin ettiklerini söylediler.

KDV + YÜZDE 3 KOMİSYON
Şebekenin gerek uyuşturucu gerekse diğer yollardan elde edilen karaparaları akladığını da kaydeden yetkililer, bu işin KDV+yüzde 3 komisyonla yapıldığını, karaparanın banka yetkilileri aracılığıyla hazırlanan sahte banka dekontlarıyla sisteme sokularak aklandığını belirttiler.

Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş kordinasyonunda Mali polis ve Maliye müfettişleri, karapara aklama ve hayali ihracat yoluyla elde edilen paranın yurtdışına transfer edildiği iddialarını da mercek altına aldı. Paraların Singapur, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a transfer edildiğinin saptandığı ifade edildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır