kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bayram coşkusu


Bayram, tüm yurtta halkın yüksek katılımı ve coşkulu törenlerle kutlandı Ankara'da zirvedekilerin kutlamaları ise, referandum gölgesinde gergindi
Cumhuriyeti'in kuruluşunun 78'inci yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanırken, Ankara'daki kutlamalara referandum krizinin gölgesi düştü. Başkent'teki kutlamalar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki devlet protokolünün Anıtkabir'e çelenk koymasıyla başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'deki törenlere devlet protokolü firesiz katıldı.

TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Başbakan Yardımcıları MHP lideri Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz ve DSP'li Hüsamettin Özkan, ana muhalefet partisi DYP'nin lideri Tansu Çiller, AKP lideri Tayyip Erdoğan, SP lideri Recai Kutan ve CHP lideri Deniz Baykal da törende hazır bulundu.

Aslanlı Yol'da kortejin başında yürüyen Sezer, mozoloye çelenk koyduktan sonra, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve yazdığı yazıyı yüksek sesle protokole okudu. Sezer, "Yüce Atatürk" diye başlayan yazısında "Ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün olan demokratik, laik ve çağdaş kimliğiyle geliştirip yücelttiğiniz Türkiye ç, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras olacaktır" diye yazdı. Törenin ardından İzgi, Sezer'i arabasına kadar uğurladı. Böylece referandum krizi sırasında karşı karşıya gelen iki isim, krizin bitmesinin ardından ilk sıcak teması kurarken, muhalefet ve iktidar liderlerinin birbirlerine uzak durması dikkat çekti.

MECZUPLARA ÖNLEM
Bir kez meczup olayı yaşanan, bir kez de aşırı dincilerin uçakla intihar saldırısı planının hedefi olan Anıtkabir'de tören nedeniyle sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Emniyet güçleri, Anıtkabir Özel Güvenliği ile askerlerin görev yaptığı törene katılacaklar Anıtkabir'e girişleri sırasında sıkı arama ve kimlik kontrolünden geçirildi. Çantalı olan öğrenciler Anıtkabir'e alınmazken, Anıtkabir'e gelen subay ve astsubaylar da çocuklarını dışarda bırakmak zorunda kaldılar. Öğrencisi olmayan öğretmenler de Anıtkabir'e alınmadılar. Emniyet helikopterleri Anıtkabir'in çevresinde tören boyunca uçuş yaptı.

VEKİLLER SEZER'E TEPKİLİ
TBMM'deki törende, zirvedekiler arasındaki gerginlik açıkca gözlendi. Milletvekilleri, maaşlarını referanduma sunma kararı nedeniyle tepki gösterdikleri Sezer'in kutlamalarına katılmadılar. TBMM'deki kutlamaya katılan milletvekili sayısı 50'yi dahi bulmadı. Törende, sıralarını bekleyen iktidar ortakları kendi aralarında konuşurken, onların uzak durduğu muhalefet liderlerinin de birbirleriyle konuşmamaları dikkat çekti.

HER YERDE 'YAŞASIN CUMHURİYET'

ANKARALILAR ANITKABİR'E KOŞTU
Başkentliler her bayramda olduğu gibi dün de Cumhuriyeti'n kurucusu Atatürk'e bağlılıklarını göstermek için Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Anıtkabir'in giriş kapısında, saat 11.00'den itibaren uzun kuyruklar oluşturan Başkentliler, Atatürk'ün kabrine çiçekler koydular, manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular.

SEZER YİNE FRAKSIZDI
Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'ndeki resmi geçit töreni, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Kıvrıkoğlu ile birlikte üstü açık bir arabada, onur kıtası ve vatandaşları ayakta selamlamasının ardından başladı. Sezer, her törende olduğu gibi dünkü törenlerde de frak yerine koyu renk elbise giymişti.

PROTOKOL FİRESİZ AMA GERGİN
Anıtkabir'deki törene firesiz katılan protokoldekiler, daha sonra TBMM'deki törene katıldılar. Ecevit, Kıvrıkoğlu ile beş dakika ayaküstü sohbet etti. "Anamuhalefet lideri" sıfatıyla protokole katılan Çiller'in hemen yanındaki Ecevit ve Kıvrıkoğlu ile diyaloğa girmemesi dikkat çekti. Yılmaz ve Çiller ise tokalaşmadı.

TAYYİP ERDOĞAN'IN İLK BAYRAMI
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilk kez "lider" sıfatıyla katıldı. SP lideri Recai Kutan da, tüm törenlere katıldı, ama Erdoğan partisinin milletvekili sayısı daha fazla olduğu için protokolde Kutan'ın önünde yer aldı.

LASTİK KIZLARIN YÜRÜYÜŞÜ
Adana'da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı cimnastik okulunun kız öğrencilerinin gösteri yürüyüşü izlemeye değerdi.

MUHTARLAR HALK EKİBİ
Beypazarı'ndaki törende bir ilk gerçekleştirildi. ve kaymakamlığın organizasyonuyla oluşturulan "Muhtarlar Halkoyunu ekibi" gösteri yaptı.

HAYVANLARIYLA YÜRÜDÜLER
İzmit'teki resmi geçit törenine, çiftçiler de hayvanları ve arabalarıyla katıldı. Çoluk çocuk, yaşlı genç çiftçilerin yürüyüşü ilgiyle izlendi.

ÖZEL BİRLİKLERİN ATLAYIŞI
Ankara'da Genelkurmay'a bağlı Özel Kuvvetler Birliği, helikopterden sarkan halatlara tutunarak tören alanının üzerinden geçtiler.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır