kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tofaş, borsanın ihracat Şampiyonu


İMKB'de işlem gören 175 şirket, ilk dokuz ayda 4.9 milyar dolarlık ihracat rakamını yakaladı. İhracatını 8'e katlayan Tofaş ilk sırada yer alırken, ikinciliği Vestel aldı
Ekonomik kriz şirketlerin dokuz aylık bilançolarını altüst etti. Özsermayeler eridi, kârlar düştü, ekonomik durgunluk satışlara darbe vurdu. Peki şirketler nasıl ayakta kaldı? Borsa şirketlerinin ihracat rakamları bu konuda bir bilgi veriyor. Borsada işlem gören 175 şirketin ihracat rakamı geçen yılın dokuz aylık dönemine göre tam yüzde 40 artarak 3.5 milyar dolardan 4.9 milyar dolara ulaştı. Böylece Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, gol atılacak iki alandan biri olarak gösterdiği ihracat, şirketlerin iç pazardaki daralma nedeniyle en azından gol yemesini engelledi. İşte İMKB'de işlem gören şirketlerin bilançolarından bazı çarpıcı rakamlar:

YÜZDE 40 ARTTI
* İlk dokuz ayda İMKB'de işlem gören şirketler arasında 175 firma, TL bazında toplam 5.5 katrilyon liralık dış satış yaptı. Geçen yıl bu rakam 2.1 katrilyon liraydı. Dolar bazında bakıldığında ise, İMKB şirketlerinin geçen yılın aynı dönemine göre ihracatlarını yüzde 40 artırdıkları görüldü.

* Miktar olarak bakıldığında ihracatını en çok artıran şirket bu yıl Doblo ile ciddi bir atağa kalkan Tofaş oldu. Geçen yıla göre ihracat rakamını yüzde 768 artıran Tofaş, ilk dokuz ayda dış piyasaya 663 trilyon liralık satış yaptı. Yıl sonu ihracat hedefi 750-800 milyon dolar olan Tofaş, iç pazarın yüzde 72 daralması nedeniyle ürettiği 94 bin 355 aracın 77 bin 42 tanesini ihraç etti.

* Dalgalı kur sadece tekstil şirketlerinin değil, gıda sektörünün de dış piyasada önünü açtı. İlk dokuz ayda satışlarının yüzde 91'ini dışarıya yapan Selçuk Gıda ile satışlarının yüzde 50'sinden fazlasını ihraç eden Lio Yağ, Penguan Gıda, Ünal Tarım, Ersu gibi şirketleri de bilançolarını dış satış ile korudu.

İHRACATA DOPİNG
* Kur farkı nedeniyle ilk dokuz ayda 173 trilyon lira zarar eden Erdemir geçen yıl 71.8 trilyon lira olan dış satış rakamını bu yıl 227 trilyon liraya yükseltti.

* İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin rakamlarına göre, 2000-2001 yılı ağustos aylarındaki ihracat rakamı 29.7 milyar dolar. Aynı dönemde 4.9 milyar dolarlık dış satış yapan borsa şirketlerinin toplam ihracat içindeki payı yüzde 16'yı buluyor. Geçen yıl ise bu oran yüzde 13 düzeyindeydi.

Hacer GEMİCİ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır