Zehir pazarı İran'a kaydı
Afganistan'ın yaklaşık 1 aydır ağır bombardıman altında olması ülkenin en büyük gelir kaynağı olan uyuşturucu üretiminin de yer değiştirmesine neden oldu.
Dünyadaki kaçak afyonun yüzde 70'ini üreten Afganistan, gerek Taliban yönetminin ağır yasakları gerekse üretim alanlarının füzelere hedef olması sonucu esrar kaçakçılığından para kazanamaz hale geldi. Bu yüzden değeri iyice düşen uyuşturucu da, başta İran olmak üzere çevre ülkeler tarafından pazarlanmaya başlandı. Özellikle uyuşturucunun geçiş noktası olan İran'da esrar kullanımı sokaklara kadar düşmüş durumda. Son rakamlara göre ülkede 1 milyon 200 bin bağımlı, 800 bin de kullanıcı bulunuyor. Uyuşturucu Pakistan ve Afganistan sınırında bulunan Sistan ve Belucistan bölgeleri üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor.
KAÇAKÇILARA İDAM CEZASI
Afganistan ile 750 kilometre sınırı bulunan İran'da, hükümet 1980'lerden bu yana uyuşturucu ticaretini önlemek için sıkı önlemler alıyor. Uyuşturucu kaçakçılarını idam cezasına çarptırıyor, ancak buna rağmen arabalar ve atlarların sırtında giren uyuşturucuyu engelleyemiyor. Mücadeleyi arttıran yönetim 1998'de uyuşturucu yüzünden 65 kişiyi idam ederken bu rakam 1999'da 165 kişiyi buldu.
Uyuşturucu ile mücadelede şimdiye kadar 3 bin 500 polisini kaybeden İran'da idamlar özellikle stadyum ve meydanlar gibi kalabalıkların olduğu yerlerde yapılıyor.
Afganistan'dan kilosu 1.000 doların altında ithal edilen uyuşturucu, İran'da 2 bin 500 dolar değerleniyor ve buradan da Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika'ya kaçak yollarla sokuluyor. Eroin bu ülkelerde işlendikten sonra içicilere kilosu 30 bin ile 100 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
|