kapat
30.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşkence tartışması


11 Eylül soruşturmasında bir aşama kaydedilememesi üzerine 'O zaman işkence yapalım' diyerek tartışma başlattı
Amerika'nın saygın dergisi Newsweek son sayısında işkencenin yasallaştırılması gerektiğini savunarak büyük bir tartışma başlattı. Dergi, 11 Eylül saldırılarının ardından gözaltına alınan şüphelilerin konuşturulması için işkence yapılması gerektiğini iddia etti. Newsweek yazarlarından Jonahtan Alter, "İşkenceyi düşünmenin zamanı geldi" başlıklı yazısında, terörizme karşı daha etkili yöntemleri uygulama zamanının geldiğini söyledi ve soruşturmanın ilerleyebilmesi için 'gerekiyorsa işkence yapın' ifadesini kullanmaktan çekinmedi.

YÜKSEK DESİBELLİ MÜZİK
"Yüzlerce insanın hayatının söz konusu olduğu durumlarda işkence yapılabilmeli" diyen Alter, işkencenin yasallaştırılması gerektiğini belirterek, polislere, arama emrinin yanı sıra gerekli görülen durumlarda işkence emri de verilmesini önerdi. "En azından psikolojik işkence yapalım" diyen Alter, teröristlere Amerikan ordusunun Panama'da yaptığı gibi yüksek desibelde müzik dinletilebileceğini ya da 'gerçek serumu' adı verilen ilacın kullanılabileceğini belirtti. Sodyum Pentotal maddesinden oluşan gerçek serumu, 2'nci Dünya Savaşı'nda Alman casuslarının konuşturulması için kullanılmıştı.

BARİ İSRAİL SORGULASIN
"İşkence işe yarayan bir yöntem" diyen Alter, dünyanın birçok yerinde işkencenin "başarıyla" uygulandığını belirterek şunları söyledi:

"Ürdün 80'lerin en kanlı teröristi Ebu Nidal'ı ailesini tehdit ederek ele geçirdi. Filipin polisi, 1993'teki Dünya Ticaret Merkezi bombalamasını gerçekleştiren, 2 Amerikan uçağını havaya uçurmayı ve Papa'ya suikast düzenlemeyi planlayan teröristleri İsrail'e teslim etmekle tehdit ederek konuşturdu."

İnsanların hayatının söz konusu olduğu durumlarda "hafif fiziksel işkence"nin İsrail'de yasal olarak uygulandığını, psikolojik işkencenin yaygın olarak kullanıldığını belirten Alter, "İşkenceyi yasallaştıramıyorsak, sanıkları bu konuda daha az titiz müttefiklere verelim. Onlar sorgulasın" dedi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır