kapat
27.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'DGM'ler kapatılsın'


Yasa değişikliğini yorumlayan ünlü ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Anayasa'ya aykırı bulduğu DGM'lerin toptan kaldırılmasını önerdi
Bazı suçların Devlet Güvenlik Mahkemesi kapsamından çıkarılmasına ilişkin yasa değişikliğini yorumlayan ceza hukuku profesörü Uğur Alacakaptan DGM'lerin kapatılması gerektiğini savundu. Bilgi Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, "Anayasa değiştirilerek DGM'lerin yürürlükten kaldırılması gerekiyor. Çünkü DGM'ler bu şekilleriyle kendilerini genel yargı sisteminin dışında gören, onun üstünde sayan ve birtakım olmayan yetkileri kendisinde bulunduğunu dehleden birtakım kuruluşlar haline gelmiştir" dedi.

DGM'lerin bir çok konuyu ele almasından dolayı çok yoğun çalışmaya başladıklarını belirten Alacakaptan, "Sabah başlayan duruşmalar gece yarılarını geçiyor ve ondan sonraki duruşma da 3-4 ay sonraya yansıyor" diyerek bu tür suni yüklenmelerle DGM'lerin görevlerini yapamaz hale geldiklerini belirtti.

NTV'de Yakın Plan programında konuşan Prof. Dr. Uğur Alacakaptan'ın, Anayasa değişiklikleri ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile ilgili görüşleri:

- Şu anki DGM'nin işleyişi nasıl?

Anayasa'nın 143'üncü maddesi diyor ki, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, hür demokratik düzen ve nitelikleri Anayasa'da belirtilen cumhuriyet aleyhine, yani demokratik laik hukuk devleti, işlenen ve doğrudan doğruya devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren suçlara bakacaktır. Bunların dışındakilere bakamaz. Biz ne yapıyoruz? Karagümrük Çetesi'ni tutuyorlar, DGM'ye sen buna bakacaksın diye ona yük yüklüyoruz. 3 tane serserinin bir araya gelerek kurduğu sözde çeteye devletin güvenliğini nasıl ilgilendirdiği DGM'nin yetkisi içine sokuyoruz.. Olmaması gereken suçlar yetki içine girdi.

- Bu durum DGM'lerin işleyişini nasıl etkiledi?

Bir ihtisas mahkemesi olarak kendi ihtisaslarına, uzmanlık alanlarına gelen suçlara derhal el koyup en kısa zamanda adaletin gerçekleşmesini sağlamaları gerekirken üç ayda bir, dört ayda bir duruşma yapar hale geldiler bir davada. O kadar şey yaptılar ki, sabah başlayan duruşmalar gece yarılarını geçiyor ve ondan sonraki duruşma da 3-4 ay sonraya yansıyor. Dolayısıyla DGM artık bu suni görev yüklemeleriyle görevini yapamaz hale gelmiştir. Bu itibarla 313'üncü maddenin görevden çıkarılması çok yerinde olacaktır.

- Ekonomik suçların DGM'lerde görülmesini nasıl yorumluyorsunuz?

EKONOMİK SUÇ BAŞKA
Ekonomik suç tabiri kolay kolay yorumlanacak bir tabir değildir. Dolandırıcılıktır ekonomik suç... Ama devletin iktisadi düzeyini mahvedici birtakım hareketlerde bulunursanız o zaman devlet güvenliği bundan yakından ilgilenebilir. Bu itibarla her ekonomik suçu devlet güvenliğinin dışında mütaala etmeli miyiz sorusuna kolay kolay cevap verilmez. Ama DGM artık dediğim gibi çağını doldurmuş olduğu için bunu bırakalım, normal mahkemelerde, yani bildiğimiz ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak suçlar olarak görülür. DGM'leri kaldıralım artık, hiçbir şekilde fonksiyonlarını ifade edebilecek durumda değillerdir.

- İihtisas mahkemeleri mi kurulmalı?

İhtisas mahkemeleri bizim zaten hukukumuza yabancı bir şey değil. Hatta bazen adı ihtisas mahkemesi olmaksızın ağır ceza mahkemelerin belli numaradaki, birinci, ikinci, üçüncü gibi mahkemelerin, belli tip suçlarına baktığını biliyorum. Mesela ağır ceza mahkemesi birden fazla ise kaçakçılık suçlarına birinci mahkeme bakar. Ağır cezalı basın suçlarının yargılanma mercii iki numaralı ağır ceza mahkemesi. Bunun gibi... Ama bütün yükü bir mahkeme üzerine verdiğiniz zaman bazen iş bu hale geliyor. Onlar da bakamaz oluyor. Örneğin bir de ağır ceza mahkemelerinin herhangi bir ihtisas mahkemesi olarak görevlendirileceği gibi bu anlamda birtakım mesela iktisadi manada suçlara bakacak bankaclıık, sermaye piyasası ve benzeri alanlarda çok fazla işlenmeye başlayan suçları çok çabuk sonuçlandırmak amacıyla birtakım ihtisas mahkemeleri pekala kurulabilir.

- Kapkaç ve çete DGM kapsamına girer mi?

ÇETE DGM'LİK DEĞİL
Kapkaç olaylarını kesinlikle DGM'nin kapsamı içerisene sokamazsınız. Çete suçlarını DGM'ye sokmanın şu dönem Anayasa'ya aykırı olduğu kanaatindeyim. Anayasa, DGM'lerin ne gibi suçlara bakacağını gösteriyor. Bunun dışında suç koymak Anayasa'ya aykırı bir görev vermek anlamına gelir. Çete başlarını bırakın ağır ceza mahkemeleri yerine göre varsa asliye ceza mahkemeleri yargılasın ve sonuçlandırsın.

'Kendilerini yargının üstünde sayıyorlar'
- DGM'ler hakkındaki görüşleriniz nelerdi?

DGM kendilerinden bekleneni gerçekleştirememişlerdir. Benim ilk önerim Anayasa'nın değiştirilerek DGM'lerin yürürlükten kaldırılmasıdır. Çünkü DGM'ler bu şekilleriyle kendilerini genel yargı sisteminin dışında gören, onun üstünde sayan ve birtakım olmayan yetkileri kendisinde bulunduğunu vehmeden birtakım kuruluşlar haline gelmiştir.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır