kapat
27.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Devlet, 2002'de vergi verecek adam bulamaz


Ahmet Nazif Zorlu, "Durgunluk sürdükçe defterlerde zarar haneleri kabarıyor"dedi
Türkiye, tarihinin en ağır krizini yaşıyor. İnsanlar zorunlu gıda maddelerinin dışında neredeyse hiç bir şey almıyor. Krizle birlikte satışlarında en büyük düşüş yaşanan sektörlerin başında beyaz ve elektronik eşya geliyor. 10 bin beyaz eşya bayii adeta kan ağlıyor. Satışlardaki düşüş yüzde 40'larda. Televizyon, müzik seti gibi elektronik eşyada durum da diğerlerinden farklı değil. Şimdi herkes bir tek konuyu konuşuyor. O da vergiler düşerse piyasa ne kadar canlanır?

DÜŞÜK KDV'Lİ ÜRÜN
Bu soruyu Türkiye'nin 1 milyar dolara yakın beyaz ve elektronik eşya ihracatçısı Vestel'in patronu Ahmet Nazif Zorlu'ya sorduk.

* Şu anda sizin gördüğünüz Türkiye resmi nasıl?

Devletin hesabı kitabı bile doğru değil. Ekonomiyi kayıt altına alacağı yerde kayıt dışına çıkarmaya uğraşıyorlar. Bugün kayıt dışı ekonomi yüzde 60'lara ulaştı. Şu bir gerçek; Kimse fatura, fiş almıyor. Dayanıklı tüketimde bile fiş almamak için insanlar yalvarıyor. Tüketici KDV'yi ödemek istemiyor. Çünkü bunun vergi iadesini de almıyor. Bu nasıl iştir? Dünyanın hiçbir yerinde buzdolabı televizyon lüks tüketim maddesi sayılmaz. Televizyondan bir de yüzde 10 bandrol alınıyor. Vergi yüzde 36'ya çıkıyor.

2002 DAHA ZOR
* Piyasanın canlanması için ne yapmalı?

Amerika ne yaptıysa onu yapacağız. Faiz ve vergileri düşüreceğiz. Onlar için doğru olan neden bizim için doğru olmasın? Fiyatı yükselterek ancak sanayiyi batırırsınız. Sanayi batarsa da devlet 2002'de vergiyi alacak adam arasın. Esnaf zaten bitti. Herkesin defteri gelecek seneye zarar yazıyor. Gelir ve kurumlar vergileri azalacak. Bunu kimse düşünmüyor. Devlet 'Hep bana, Rabbena' diyor. Bir kere de 'verecek durumun var mı' diye soran yok.

ORAN YÜZDE 5 OLSUN
* KDV'nin düşürülmesi piyasaya nasıl bir etki yapar?

KDV yarı yarıya da değil, yüzde 5'e düşürülsün. Böylece ekonomide yüzde 60'lara varan açığın da önüne geçilmiş olur. KDV'si düşük ürünler satılıyor. Size güzel bir örnek vereyim. Bir işadamı arkadaşımın hanımı 3 bin dolarını bankaya koymuş. Sonra bankalarla ilgili kötü şeyler çıkınca alıp yastık altına atmış. Vergi oranları düşse insanlara güven gelecek. Parasını da yastık altına atmayıp alışverişte kullanacak. En büyük sorun güvensizlik.

10 yıl öncesine döndük
Vestel Dayanıklı Tüketim Malları Genel Müdürü Levent Hatay ise piyasanın durumunu şöyle anlattı: "Satışlarda 10 yıl geriye gittik. Geçen yıl 1.7 milyon adet televizyon, 1.5 milyon buzdolabı, 1.5 milyon adet de çamaşır makinesi satıldı. Seneye bu rakamların 850 bin ile 1 milyon arasında olmasını bekliyoruz. Oysa bu rakamlar 1.6-1.8 milyon olabilirdi. Bu yıl daralma yüzde 40'larda. Türkiye'de 10 bin bayi var. Bayiler kepenk indirmeye başladı. Mart ayında dolar ne olacak kimse bilmiyor. Ama biz bilmek zorundayız. Bunu da nasıl hesapladığımızı bir biz bir Allah biliyor."

KDV yarıya inerse
Ürün%26%13 Tasarruf
(Milyon TL)
Buzdolabı982880101
Çam. Mak.62756265
Televizyon75267478
Fırın40846153
Bu dört ürünü satın alan biri 746 milyon lira KDV ödeyecekti. Oran yüzde 13'e düştüğünde miktar 297 milyona düşüyor.

Leyla ŞEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır