kapat
27.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Borsa zıpladı: % 2


Dün 9 bin 915 puana fırlayan borsanın bu haftaki yükselişi yüzde 12'yi aştı. Dolar 1 milyon 600 binin altına geriledi
Piyasalarda mutluluk rüzgarı esiyor. Önceki gün Avrupa Maliye Bakanlarının "13 milyar dolarlık IMF yardımına destek vereceğiz" şeklindeki açıklamaları dünkü dopingin ana maddesini oluşturdu. Resmi ağızlardan açıklanan yardım tutarını duyan piyasalar, sabahtan itibaren hızlı alıma geçti. Bayındırlık Bakanı'nın "İhale Yasası gecikmeyecek" şeklindeki açıklaması da son yaşanan siyasi tatsızlığın etkilerini ortadan kaldırdı.

İŞLEM HACMİ YÜKSEK
Hafta başında hızla yükselen borsa, iki gün dinlendikten sonra dün yüzde 6.13 oranında değer kazandı. Endeks 9 bin 915 puana tırmandı. Gün içinde gelen kâr satışları alımla karşılandı. 535 trilyonu aşan işlem hacmi de yükselişi destekledi. Haftaya 8 bin 822 puandan başlayan borsanın bu haftaki değer artışı ise yüzde 12.39 oldu. Endeksin gelecek hafta 10 bin 200 puanda bulunan kuvvetli direncine gelmesi bekleniyor.

Yüksek moral, doları da 1 milyon 600 bin liranın altına indirdi. Fiyat, sabah saatlerinde 1 milyon 595 bine geriledi. Pazartesi günü tatil olduğu için, Salı valörlü işlemlerde fiyat yeniden 1 milyon 610 bine çıktı.

Piyasanın göstergesi sayılan 6 Mart 2002 vadeli bononun faizi ise 1 puan düşüşle yüzde 81 civarına geriledi. Hazine salı günü 154 gün vadeli 3 Nisan 2002 vadeli bono ihalesi yapacağını duyurdu. Yakın vadeli yeni bono arzı, faiz düşüşünü frenledi.

DIŞ BORÇLANMA
Hazine Müsteşar Yardımcısı Aydın Karaöz, 2002 için hedeflenen 3 milyar dolarlık dış borçlanmanın büyük bölümünü, yılın ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Reuters'in sorularını yanıtlayan Karaöz, "Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği 500 milyon euroluk tahvil ihracı, yatırımcıların Türkiye'yi Arjantin'den ve diğer gelişmekte olan piyasalardan ayrı tuttuğunu gösterdi" dedi.

Ek yardım ay sonunda netleşecek
Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF'den yeni kaynak konusunda iyi gelişmeler kaydedildiğini söyledi. "Bu ay sonuna kadar önemli detayların tamamlanmasını bekliyoruz" diyen Derviş, IMF'den kaynak konusunun 3-4 gün içinde netleşeceğini belirtti.

2002 senaryosunun rakamlarıyla birlikte ortaya çıkmasının beklendiğini kaydeden Derviş, "pazartesi akşamı da İstanbul'da önemli bir toplantı olacak. Hızla bir şekilde ilerliyoruz" şeklinde konuştu. Avrupa Yatırım Bankası'nın toplantıları için İtalya'da bulunan Derviş, IMF yönetiminden ek kaynak talebi konusunda resmen talepte bulunulduğunu da kaydetti.

Avrupa Komisyonu üyesi Pedro Mira Solbes Derviş'le yaptığı görüşme ardından, yaptığı açıklamada, "AB'nin bütçesinde Türkiye'nin isteğini karşılayacak kaynak yok" dedi. Bu sözünün aktarılması üzerine, Derviş, "Zaten Türkiye'nin AB'den istediği bir kaynak talebi de olmamıştır" diye konuştu.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır