kapat
27.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Taliban, efsane komutanı idam etti


Taliban, Afganistan'a gizlice giren devrik Kral Zahir Şah'ın adamı Abdül Hak'ı yakaladı. Komutanı sorgulayıp kent merkezinde idam etti
Afganistan'a isyan başlatmak için gizlice giren muhalif komutan Abdül Hak, dün sabah Taliban askerleri tarafından yakalandı. 10 saat sonra da Celalabad kentinde Kalaşnikovlarla infaz edildi. Taliban, Abdül Hak'ın öldürülmesini zafer olarak nitelerken, Şeriat Radyosu'nda saatlerce zafer sloganları atıldı. Devrik Kral Zahir Şah'ın barış planını uygulamak için 21 Ekim'de Afganistan'a giren Abdül Hak ve 7 adamı, Kabil'in güneyindeki Logar eyaletinde konuşlandı.

ATLA KAÇIYORDU
Abdül Hak, Peştun liderlerine Taliban'dan kopmalarını için baskı yapıyordu. Durumu haber alan Taliban yönetimi, Salı günü harekete geçti. 1 gün sonra da Abdül Hak'ın yerini belirledi. İzlendiğini anlayan Abdül Hak bunun üzerine Pakistan sınırı yakınındaki Azar kentine çekildi. Bu sırada muhalif komutanın zor durumda olduğu Washington'a bildirildi. ABD helikopterleri Perşembe günü harekete geçti. Amaç, Taliban güçlerini püskürtüp Abdül Hak'ın kaçmasını sağlamaktı. Ancak helikopter saldırısı başarılı olamadı. Taliban, Perşembe gecesi komutanı bir mağarada sıkıştırdı.

Abdül Hak Cuma sabahı 02.50'de 2 adamıyla birlikte at üstünde kaçmaya çalışırken yakalandı. Taliban yetkilileri, Abdül Hak'ın üzerinden yüksek miktarda Amerikan doları, uydu telefonu ve çok gizli belgeler çıktığını açıkladı. Saat 13.00'te muhalif komutanın Celalabad'da öldürüldüğü haberi geldi. Taliban askerleri, Abdül Hak ve 2 adamını Celalabad'da Kalaşnikovlarla kurşun yağmuruna tuttu.

RUSLAR'A KARŞI SAVAŞIRKEN AYAĞINI KAYBETTİ
Abdül Hak (43), Sovyet Savaşı'nın unutulmaz komutanıydı. Sovyetler'i dize getiren ilk komutan olarak bilinen Abdül Hak savaş sırasında üssünü Pakistan'ın Peşaver kentine kurmuştu. "Ilımlı İslamcı" olarak bilinirdi. Mayına bastığı için bir bacağını kaybetti. Taliban sonrası Afganistan'dan kaçtı. 1999'da 11 yaşındaki oğlu ve koruması Taliban ajanları tarafından öldürüldü.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır