|
|
|
Avrupa'dan iki iyi haber geldi
1- Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin ilerleme raporunu oy çokluğuyla kabul etti
2- Ermeni soykırımının tanınması için aleyhimizde verilen bir başka önerge ise reddedildi
AB ile ilişkilerinde gergin bir dönem yaşayan Türkiye, Avrupa Parlamentosu'ndan gelen iki haber ile rahat bir nefes aldı. Avrupa Parlamentosu, Fransız Hıristiyan Demokrat Alain Lamassoure tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul ederken, sözde Ermeni soykırımını tanımasına ilişkin verilen bir başka önerge reddedildi.
SABAH'ın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, önerge 271'e karşı 149 oyla reddedildi. Önergenin reddedilmesinde diplomatlarımız ve Türkiye-AP Karma Parlamento Komisyonu üyelerinin diplomatik çabalarının etkin olduğu öğrenildi. Çok sayıda diplomatın önergenin Komisyon'dan geçtiği andan Avrupa Parlamentosu tarafından görüşüleceği son ana kadar adeta Strazburg'ta kamp kurduğu ve Büyükelçi Nihat Akyol başta olmak üzere yoğun bir diplomatik kulis faaliyeti başlatıldığı belirtildi.
KATILIMCI TÜRKİYE
Avrupa Parlamentosu nezdinde tüm milletvekillerine de mektuplar gönderildiği kaydedildi. Dışişleri kaynaklarına göre Avrupa Parlamentosunun Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini gösteren bu rapor genel olarak olumlu karşılansa da Türkiye'yi tatmin etmeyen bölümleri de bulunuyor. Ancak raporda Ankara'yı memnun eden en önemli kısmı 30. madde oluşturuyor. Bu maddede "Türkiye Avrupa'nın geleceği ile ilgili tartışmalara katılsın" cümlesi yer alıyor.
YİNE KIBRIS ENGELİ
Raporun olumsuz bölümünü ise Kıbrıs ile ilgili karar oluşturuyor. Söz konusu kararda Türkiye'den Kıbrıs sorununa tatmin edici çözüm bulması isteniyor. Kararda Türkiye'nin tutumu eleştiriliyor ve yapıcı yaklaşımda bulunması çağrısında bulunuluyor. Raporda ayrıca "Tatmin edici çözüm bulunamaması AB'nin genişleme sürecini olumsuz etkiler" deniyor. Türkiye'ye yönelik üyelik öncesi mali yardımlar raporunda da, Türkiye'nin, diğer AB adayı ülkeler kadar mali yardım alması öngörülüyor. Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada da, AP'nin kabul ettiği raporun, Kasım ayında Avrupa Komisyonu tarafından kamuoyuna duyurulacak olan Türkiye ilerleme raporunun hazırlanması aşamasında göz önünde bulundurulacağı vurgulandı.
ANKARA MEMNUN
Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Türkiye raporu, Ankara'da olumlu karşılandı. Dışişleri Bakanlığı'na göre rapor, Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine desteğini gösteriyor. Bazı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye raporunda, az da olsa Türkiye'nin katılamayacağı bazı unsurlar olduğunu da belirtti.
Sibel YEŞİLMEN
|
|
|
|