|
|
|
Oral: Talebi inceliyorum
Maliye Bakanlığı vergi indirimi talepleri karşısında çalışma başlattı. Bakan Oral, ilk etapta buzdolabı, TV gibi ürünlerin lüks mal olmaktan çıkarılacağını söyledi
Ekonominin canlandırılması, reel sektörün yeniden hareket geçirilmesi için gündeme getirilen "vergi indirimi" talepleri karşısında Maliye'de çalışma başlatıldı. Maliye Bakanı Sümer Oral, "Vergi, ekonomiye duyarlı olmalı" dedi ve KDV başta olmak üzere vergi oranlarındaki indirim isteklerinin bütçe dengelerini ve program hedeflerini bozmaması kaydıyla dikkate alınabileceğini söyledi.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ise KDV oranlarının aşağıya çekilmesini isteyen TOBB üyelerine, "Nasıl bir fatura çıkacağına bakmamız, aynı zamanda IMF'ye sormamız lazım" yanıtını verdi.
Maliye Bakanı Oral, 2002 yılı bütçe sunuş konuşmasında ise ekonominin daraldığı ortamlarda vergi toplamanın güçlüklerine değindi ve şunları söyledi:
ÇALIŞMA YAPILIYOR
"Vergi sistemlerinin ekonomiye duyarlı olması kaçınılmazdır. Ekonominin olumlu gelişme gösterdiği bir ortamda vergi gelirleri artar ve toplanması kolay olur. Ekonomik büyümenin gerilediği ortamlarda ise vergi toplamak doğal olarak daha zordur. Çünkü vergiyi doğuran olay dediğimiz üretim, büyüme, kazanç gerilemekte ve işsizlik artmaktadır."
Maliye Bakanlığı yetkilileri, vergide oran indiriminin otomatik hasılat artışı anlamına gelmediğini savundu ve şu değerlendirmeyi yaptı:
SAMİMİ İTİRAF
"Yüzde 18'lik genel KDV oranında indirime gitmek hayli güç. KDV oranlarında 1 puan indirimin yıllık maliyeti 1 katrilyon lirayı bulabilir. Bu nedenle, lüks mal tanımının yeniden yapılması mümkün.
Örneğin, çok eleştiri konusu olan buzdolabı, tv, çamaşır makinesi artık lüks mal sayılmamalı. Bu ürünler de yüzde 18'lik genel KDV oranına tabi olmalı. Genel oranda indirim ise, siyaseten zorlukları bulunan yüzde 8'lik temel gıda maddesi KDV oranlarının yüzde 10'a yükseltilmesini gerektirebilir."
Okan MÜDERRİSOĞLU
|
|
|
|