Sezer yol gösterdi
Referandum kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Sezer, 120 gün içinde Anayasa değişirse referanduma gerek kalmayacağını söyledi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, referandum kriziyle ilgili dün Meclis'e ve Hükümet'e "uyum" mesajı verdi. Milletvekili maaşlarıyla ilgili Anayasa maddesinin değiştirilmesi halinde referandumun konusunun ortadan kalkacağını hatırlatan Sezer, dün akşam saatlerinde refarandum kararıyla ilgili yazıyı Başbakanlık'a gönderdi.Yazının ulaşmasından sonra tartışma yaratan 27. madde Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Böylelikle referandum için hukuki süreç başlamış oldu. Sezer, referandumla ilgili suskunluğunu dün Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Shri Aloke Sen'i kabulü öncesinde gazetecilerin soruları üzerine bozdu. "Referandumun ekonomik rahatsızlık getireceği söyleniyor, sizin kaygınız var mı?" sorusu üzerine uzun ve detaylı bir açıklama yapan Sezer, Anayasa değişikliklerinin nasıl yapılacağını, Cumhurbaşkanının onama, veto ve referanduma sunma yetkilerini Anayasa maddeleriyle hatırlattı. "Referanduma gerek kalmadan da bu iş çözülebilir" diyen Sezer, şöyle devam etti: "Referandum kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra, önümüzde 120 günlük bir süreç olacak. Bu süreç içinde TBMM, 86. maddede uygun değişikliği yaparsa, referandumdan önce yayımlanır ve referandumun konusu kalmaz diye düşünüyorum."
Cumhurbaşkanı'nın 367 ve daha fazla oyla kabul edilen Anayasa değişikliklerini yeniden görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderebileceği gibi tümüyle ya da tek tek halkoyuna sunabileceğini belirten Sezer, "Başbakanlığa yazı yazacak mısınız?" sorusuna ise "Bizim bir yazı yazmamıza gerek yok ama, bunda bir duraksama, kuşku varsa yazı da yazarız" dedi.
Resmi Gazete'de de yayınlandı
Başbakanlık, bu açıklamanın ardından Köşk'e yazı göndererek, referandum kararının Resmi Gazete'de yayımlanması için yazı gönderilmesini istedi. Sezer de, akşam saatlerinde Başbakanlığa istenen yazıyı gönderdi. Referandumla iligili yazı dün akşamki Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı ve referandum için hukuki süreç başladı. Buna göre, daha önce Anayasa değiştirilmezse, 24 Şubat 2002'de yaklaşık 37 milyon kişi sandık başına giderek milletvekillerinin maaşlarını düzenleyen madde için oy verecek.
|