Beynimle kalbimi kavanoza koyun!
Geçen hafta kaybettiğimiz Hikmet Şimşek, Ankara'daki evini Uludağ Konservatuarı'na, Türk bestecilerine ait geniş nota arşivini ise TRT'ye bırakmış
Şimşek, kalbi ve beyninin bir cam kavanoza konup, üzerine, 'Çalıştığı sürece yapıtlarını dünyaya tanıtmaya gayret etti' diye yazılmasını istemiş
GeçtİĞİmİz hafta yaşama veda eden orkestra şefi, besteci, öğretmen ve düşün adamı Hikmet Şimşek'in kalbinin ve beyninin kavanoza konularak, üzerine 'Bu beyin çalıştığı, bu kalp işlediği sürece Atatürk müzik devrimleri ürünlerini halkımıza sunmaya ve Türk yapıtlarını dünyaya tanıtmaya gayret gösterdi' yazılmasını vasiyet ettiği ortaya çıktı. Yine vasiyeti üzerine ünlü şef için cenaze töreni yapılmamış, naaşı kadavra olarak kullanılmak üzere Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne verilmişti.
VASİYETİNİ AÇIKLAMIŞ
Şimşek'in ölümüyle ilgili vasiyet ettiği önemli bir detay, Prof. Önder Kütahyalı'nın Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan, ünlü şefin hayatı, eserlerine dair yazdığı "Kırk (+5) Yılın Ardından" adlı kitapta yer aldı. Kütahyalı kitabında Şimşek'in, 45'inci Sanat Yılı'nda TRT'nin hizmetlerinden dolayı tören düzenlediğini, ünlü şefin bu törende ölümünden sonra geçerli olacak vasiyetiyle ilgili bazı bilgileri aktardığını yazdı.
Buna göre Şimşek, kendisinde bulunan ve çağdaş Türk bestecilerinin yapıtlarından oluşan notaların, kurulacak TRT arşivine verilmesini, Ankara'daki evinin Bursa Uludağ Üniversitesi Konservatuarı'na bırakılmasını, cenaze töreni yapılmamasını, kadavrasının Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesine verilmesini istiyordu.
Şimşek'in 3'üncü eşi ressam Nihal E. Şimşek, "İçimiz hiç elvermedi ama vasiyeti böyle olduğu için yerine getirdik" dedi. Önder Kütahyalı, Hikmet Şimşek'in 45 yıllık sanat yaşamındaki ilginç olayları da kaleme almış.
TÜRKEŞ'İN YARDIMI
* Hikmet Şimşek, "Genç Oyuncular" adlı tiyatro topluluğunun öncülüğünde başlatılmış olan Erdek Şenlikleri'ne 1959 yılında, kendisinin kurduğu ve yönettiği oda orkestrasıyla katıldı. Gördüğü büyük ilgi dolayısıyla festivalin 1960 yılının yaz aylarında daha kapsamlı yapılması kararlaştırıldı. Ancak 27 Mayıs 1960 devriminden sonra ödenekler kesilmişti. Şimşek Milli Birlik Komitesinde yer alan eski asker arkadaşlarına başvurdu. Onlar da kendisine devrimin güçlü Albayı Alparslan Türkeş'i salık verdiler. İki saat süren görüşme sonunda Türkeş'in emriyle uçak başta olmak üzere çeşitli ulaşım araçları ve çadırlar sağlandı, yemek sorunu da çözüldü.
EVREN'E EMRİVAKİ
* 1970'lerin sonuna gelindiğinde sanatçı aylıkları, Personel Kanunu'na karşı birçok üst düzey devlet memurunun altında kalmıştı. Dönemin Maliye Bakanı İsmet Sezgin ile görüşen Şimşek, 12 Eylül sonrasında yönetime gelen Kenan Evren'den de yardım istedi. Evren'le dostluğu geçmişe uzanmaktaydı. Yanıt olumluydu, fakat uzun süre sonuç vermedi. Sanatçı İzmir'deki bir dinletide Evren'i de çağırdı ve halk önünde yaptığı konuşmasında konuyu dile getirdi. Bunun üzerine Kenan Evren sözünü doğruladı. Hemen sonrasında Turgut Özal'ın da katkısıyla düzenleme hayata geçirildi.
Şule TÜRKER
|