kapat
20.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Büyük birikimin dergisi

İskambil kağıtları ve oyunlarının Batı'ya Doğu'dan geldiği biliniyor, ama hangi yoldan geldiği tam olarak belirlenmiş değil. Araştırmacılar uzun süre iskambil oyunlarını Marco Polo'nun Çin'den İtalya'ya getirdiği üzerinde durmuşlar, ama daha sonra asıl yolun Uzakdoğu'dan Arap dünyası, oradan da Osmanlı İmparatorluğu üzerinden geçtiği belirlenmiş. Bunun kanıtı da Topkapı Sarayı Kütüphanesinde duruyor. Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi dönüşünde Memluklar'ın kullandığı oyun kağıtlarını getirmiş, bunların bir destesi de halen Topkapı Sarayı'nda bulunuyor. Memluk oyun destesi, aynı bugünküler gibi dört cinse bölünmüş 52 karttan oluşuyor.

Bu konuda daha geniş bilgi arayanların, kartların fotoğraflarını görmek isteyenlerin P dergisinin ilk sayısına bakmaları gerekiyor. Yukardaki kısa bilgi, 5 yıl önce, P'nin ilk sayısında yayınlanan bir yazıdan alındı.

'Su ve Sanat'
P dergisi, 5 yılı aşkın bir süredir 3 ayda bir yayınlanıyor. Kapağındaki P harfinin üzerinde yer alan "sanat", "kültür" ve "antika" sözcükleri derginin geniş ilgi alanını anlatıyor. P harfi, Raffi Portakal'ın soyadının ilk harfinden geliyor.

P dergisinin 22. sayısı yakında yayınlandı, ana konusu "Su ve Sanat".

Doğadaki sudan insanların yararlanması, insanlığın tarihiyle eşzamanlı ve hiçbir zaman bitmeyecek bir faaliyet alanı. İnsan, suyu kullandıkça tanıyor, tanımaya çalışıyor. Efsaneler yaratıyor, efsanelerin içinden deniz kızları çıkıyor; resimler yapıyor, su yollarına egemen olmaya çalışıyor, planlar çiziyor, musluğu icad ediyor, güzel musluklar yapıyor, hamamlar kuruyor, hamamların kültürü oluşuyor.

P dergisinin "Su ve Sanat" sayısında, suyun çevresinde oluşan bir kültürün sanatın çeşitli alanlarına yansımaları, değişik açılardan ve çok güçlü bir görsellikle aktarılıyor.

Derginin daha önceki "Altın" ve "20'nci Yüzyıl Sanatı" sayıları, kendi alanlarında dünya ölçüsünde önemli örneklerdi.

Uzmanlarının elinden
Raffi Portakal, yüz yıla yakın bir süredir uğraşı antikacılık olan bir İstanbul ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olarak, 30 yıldır sanatın içinde çalıştı ve Türkiye'deki büyük birikimi aktaracak bir dergi hayalini sonunda gerçekleştirdi. Dergiyi hazırlayan ana kadro, Ferit Edgü, Erkal Yavi ve Celal Üster'den oluşuyor. Her sayıda da birçok önemli imza daha onlara katılıyor.

P dergisi iki yıldır, altı ayda bir İngilizce olarak da yayınlanıyor. İngilizce yayınlanan ilk üç sayı bugüne kadar Paris ve New York'ta birkaç önemli sanat kitapçısında bulunuyordu. Dördüncü sayıdan itibaren ise bütün Amerika'da dağıtılacak ve ülkenin en önemli kitapçı zinciri Barnes and Noble'un bütün satış noktalarında bulunacak. Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi ve çok öncelere dayanan bütün kültür birikiminin P dergisi aracılığıyla Batı'ya ve dünyaya aktarılması, bir futbol takımımızın galibiyetinden daha önemlidir, daha kalıcıdır.

"Ulusal kültür" ya da "milli kültür" formülünü sık sık kullanan ve bunun içinde ne olduğunu bilmeyenlerin özellikle P dergisini izlemesi yerinde olur. Ulusal kültürümüzün zenginliğini, büyük birikimini aktaran P'nin; gelişmesini devam ettirmesi ve kalıcı olması şarttır.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır