kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
GÜLAY GÖKTÜRK(ggokturk@sabah.com.tr )

Türkiye model olabilir mi?

ABD'nin bir zamanlar izlediği "yeşil kuşak" siyaseti fiyaskoyla sonuçlanınca, şimdi onun yerine "laik bir kuşak" oluşturmaya çalışacağı analizleri oldukça yaygın...

Ülkemize de bu "laik kuşak"ın önderliği rolü biçiliyor.

Türkiye'nin hem nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olup hem de laik bir rejim kurmuş tek ülke oluşu yüzünden, kendi dışındaki Müslüman ülkeler için bir model oluşturabileceği umut ediliyor.

Hatta zaman zaman, kendiliğinden model olmanın da ötesine geçilip, bu modelin ihracından da söz ediliyor.

Rejim ihracı meselesi ayrı bir tartışma konusu, o yüzden şimdilik bir kenara bırakalım şu soruyu soralım:

Türkiye bugünkü haliyle, diğer Müslüman ülkeler için model olabilir mi?

Ya da tersinden söyleyecek olursak, Türkiye'nin model olabilmesi için neleri değiştirmesi gerekir?

***
Bir ülkenin, bir rejimin, bir çizginin başkalarına model olabilmesi için, o örneğe bakanlarda imrenme hissi yaratması, aynı yolu izleme isteği uyandırması gerekir.

Bir başka deyişle, Türkiye'nin model olabilmesi için, Batı'nın bizi beğenmesi yetmez. Asıl olan, model alacak olanların, yani bir Malezyalı Müslüman'ın, bir Nijeryalı'nın, bir Afgan'ın beğenmesidir.

Bunun için de o ülkenin kendi iç barışını kurmuş, kendi meselesini halletmiş olması, o laik rejimin dinle barışmış olması beklenir.

Oysa bugün dünya Müslümanları Türkiye'ye baktıklarında, halkın diniyle sürekli kavga eden bir devlet görüyorlar.

Örnek almaları beklenen o ülkede, dindar kesimin bazı taleplerinin temsil edilmesine izin verilmiyor. İslami duyarlılıkları siyasi alana yansıtmaya çalışan partiler birbiri peşi sıra kapatılıyor. İslam dininin vazgeçilmez öğelerinden olan tarikatlar suç sayılıyor. Dini eğitim yapan eğitim kurumlarında bile baş örtüsü yasaklanıyor. Ailelerin çocuklarını Kur'an kursuna yollamalarının önüne olmadık engeller çıkarılıyor. Dindar insanların kurdukları şirketler, "yeşil sermaye" diye damgalanıp zora sokuluyor.

Sizin Müslümanlar'a "örnek alın" dediğiniz ülkede, dindar insanlar bir sabah yataklarından kalktıklarında, bir "düşman değişikliği" ile şoke oluyorlar. Ülkenin tehdit sıralamasında dış düşmanın yerini "iç düşmanın" aldığını, bu iç düşmanın da irtica olduğunu öğreniyorlar. Zaten yıllardır "mürteci" diye aşağılandıkları yetmiyormuş gibi, bir de öz yurtlarında "baş düşman" ilan ediliyorlar.

Şimdi siz, mesela Nijeryalı Müslümanlar'a "bizi model alın" derken "siz de kendi ülkenizde düşman sayılmanın acısını yaşayın" demiş oluyorsunuz...

Siz, Taliban rejiminden bunalmış bir Afgan kadına "Türkiye modelini örnek al" derken, başındaki örtüyü çıkarmadan üniversiteye gitmeyi, memurluk yapmayı, öğretmen olmayı, oğlunu subay yapmayı, milletvekili olmayı aklından çıkar, demiş oluyorsunuz.

O böyle bir modeli kabul edebilir mi?

Filipinli Müslüman, böyle bir rejimi ithal etmek ister mi?

***
Evet. Türkiye model olabilir.

Ama ancak liberal bir laiklik yorumuyla...

İnanç ve ibadet özgürlüğüne saygı duyarsa... Dindar yurttaşlarının kamusal alana dinsel kimliklerinden tamamen soyunup çırılçıplak girmesini istemekten vazgeçerse... Kamusal alanda o kimliği taşımanın, o kimliği başkalarına dayatmak anlamına gelmeyeceğini kavrarsa...

Eğer ABD'nin de aklı varsa, "yeşil kuşak" projesinde yaşadığı fiyaskoyu bir kez daha yaşamak istemiyorsa, "Türkiye Modeli" diye 28 Şubat Modeli'ni ihraca kalkmaz.

Türkiye'de liberal bir laiklik anlayışının hakim olmasının dinsel fanatizmin panzehiri olduğunu bir an önce kavrar ve eğer bir ağırlığı varsa bu ağırlığını inanç ve ibadet özgürlüğünden yana koyar.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır