kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Partiler anlaştı Sezer kabul etti


Sezer'in kararı için "Parlamentoya müdahale" diyen Meclis Başkanı, Ecevit ve Sezer'le görüşüp referandum krizini çözdü
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in milletvekili maaşları ile ilgili Anayasa maddesini referanduma götürme kararı Ankara'yı hareketlendirirken, TBMM Başkanı Ömer İzgi dün önce Başbakan Bülent Ecevit ile sonra da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü.

İzgi, Sezer'in referandum kararının önünü kesmek için milletvekili maaşlarıyla ilgili Anayasa maddesini bir an önce değiştirmek amacıyla dün Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu topladı. Toplantının başında basın mensuplarına açıklama yapan İzgi, Sezer'e sitem etti. İzgi, şunları söyledi: "Hayal kırıklığı yaşadığımı ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir madde için referanduma gideceğine ihtimal vermiyordum. Çünkü yüce parlamento, halkın tepkilerini gözönüne alarak, Anayasa değişikliği düzenlemesini bir operasyona tabi tutmuş, maaş artışına imkan tanımayacak bir yasa çıkartmıştı. Bu arada Başbakan ve ben, bu maddenin değiştirileceğini kamuoyuna açıklamıştık. Bu meclis, sözünü yerine getirmeyen bir meclis değildir."

"DEVLETTE İNAT OLMAZ"
"İstisnai olarak parlamentonun kararlarına yönelik uygulamalar öngörülmüşse, yorumla bunları geliştirmek ve parlamento kararının da üzerine çıkmak, parlamenter rejime uymaz. Meclis Genel Kurulu'nda nitelikli çoğunlukla alınmış bir kararın, halkoyuna sunulması, parlamentonun kararına müdahaledir. Devlet adamlığında inat, küsme olmaz. Aklı selim ile hareket edip, değişikliği yapacağız."

Anayasa hukukçularının referandum yetkisini farklı yorumladıklarına da dikkat çeken İzgi, "Ancak devlet adamları düşündüğünü yutkunmadan söyleyebilmelidir" dedi. Uzlaşma Komisyonu'nun bir ya da birkaç maddelik yeni bir Anayasa değişiklik teklifi için çalışmalarını hızlandıracağını anlatan İzgi, "" dedi. İzgi bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı'nın kararını, şahsınıza karşı bir güvensizlik olarak kabul ediyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptığım görüşmelerin içeriği bende kalsın. Şimdi bunları anlatıp, tartışmanın zamanı değil" demekle yetindi.

Meclis Başkanı İzgi, daha sonra Başbakanlık binasına giderek Başbakan Bülent Ecevit'le 45 görüştü. İzgi ve Ecevit, referandumu engellemek için söz konusu Anayasa değişikliğini bir an önce yapma kararı aldılar. İzgi daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıktı ve Sezer'e iktidar partilerinin muhalefetin de desteği ile Anayasa değişikliği yapmayı planladıklarını bildirdi. Sezer'in de milletvekili maaşları ile ilgili değişikliğin kamuoyu vicdanını yaraladığını, bu nedenle referandum yolunu seçtiğini, bu maddede yapılacak yeni bir değişikliğin olumlu olacağını vurguladığı öğrenildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır