kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

PKK ve DHKP-C listeye alınacak


ABD Büyükelçisi Pearson, Meclis'te PKK ve DHKP-C'nin uluslararası terörist örgütler listesine alınacağını açıkladı
TBMM Dışişleri Komisyonu'na bilgi veren ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, PKK'nın ve DHKP-C'nin uluslararası terörist örgütler listesine alınacağını bildirdi. PKK, ABD tarafından daha önce ülke çapında terör örgütü olarak kabul edilmişti.

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ
Pearson dün TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleriyle yaklaşık birbuçuk saat süren bir toplantı yaparak Afganistan'a yönelik operasyon ile ilgili bilgi sundu. Türkiye'ye ve Türk halkına verdiği destek için teşekkür eden Pearson, Türkçe "Türk halkına verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz. Bizi çok duygulandırdınız. Birlikte kazanacağız" dedi. Daha sonra sözlerini İngilizce olarak sürdüren Pearson, Türk halkının ülkesine verdiği desteği de övdü ve "Türk hükümetiyle büyük bir birliktelik ve yakınlık içinde çalışıyoruz. Teşekkürlerimizi ve minnetimizi iletmek için geldim" dedi.

MÜCADELEDE KARARLIYIZ
Komisyon Başkanı Kamran İnan, toplantının başında Türkiye'nin terörden çok çektiğini ancak Batı ülkelerinin bu konuda yardımcı olmadığını belirterek, "Avrupa ülkeleri PKK ve DHKP-C'yi himaye ettiler. Biz onların terörle mücadele konusundaki gayretlerini samimi bulmuyoruz. Geçmişteki çifte standartlı uygulamalardan dolayı bu konuda tereddütlerimiz var" dedi.

Pearson da, Türkiye'nin terörle mücadelesini geçmişten bu yana desteklediklerini belirterek, "PKK ve DHKP-C'yi uluslararası terörist örgütler listesine alacağız" dedi. Pearson, 11 Eylül'de ABD'ye yapılan terörist saldırıda 80'den fazla ülkeye mensup 6 binden fazla insanın öldüğünü belirterek terörle mücadelede kararlılıklarını yineledi.

TÜRKİYE'YE LİDER ROLÜ
Pearson, milletvekillerinin "Afganistan'da nasıl bir çözüm öngörüyorsunuz?" şeklindeki sorularına ise "Operasyon netice alınıncaya kadar sürecektir. Afganistan'da dışarıdan müdahaleye imkan vermeyecek ve her kesimin katılacağı ve kendi başına ayakta kalabilecek bir yönetim tarzı düşünüyoruz. Taliban sonrası dönemde Türkiye burada lider rolü oynayacak" dedi. ABD'ye yapılan saldırıdan sonra Türkiye'nin tavsiyelerini dikkate aldıklarını belirten Pearson, "Bu konu siyasi, askeri ve finansal yönleri olan bir konudur. Her ülkeden bu konularda taleplerde bulunduk. Her ülke vereceği desteği kendisi belirleyecektir" dedi.

KÜRT DEVLETİ OLMAYACAK
Pearson, milletvekillerinin operasyonun Irak'a yönelip yönelmeyeceğine ilişkin sorularına ise "Irak'la ilgili ortaya atılan iddialar ve kanıtlar konusunda fevkalade hassasız. Şu anda bütün dikkatimizi Afganistan'a verdik" yanıtını verdi. Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulup kurulmayacağı konusunda da milletvekillerini rahatlatan Pearson, "Biz bu konuda Türkiye'nin hassasiyetlerine aynen katılıyoruz. Biz de Türkiye gibi Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak'ta ayrı bir devlet kurulmasına karşıyız" dedi.

Milletvekillerinin sivillerin zarar gördüğü şeklindeki eleştirileri karşısında Taliban yönetimini de eleştiren Büyükelçi Pearson, terörizme destek verenlerin şimdi kadınların arkasına saklandığını vurguladı. Pearson, "Kadınların ve çocukların arkasına saklanıyorlar. Sonra da bunun dine yönelik bir savaş olduğunu söylüyorlar" dedi.

LADİN KANITLARINI SUNDU
Pearson, TBMM'de Meclis'in desteği için teşekkür etti ve Türkçe sözlerle "Birlikte kazanacağız" dedikten sonra, 11 Eylül saldırısını Ladin'in düzenlediğine ilişkin kanıtları sundu. ABD'nin hazırladığı bilgi notunda, El-Kaide'ye Taliban'ın desteğinin boyutları hakkında ek bilgilerin ileride ortaya çıkabileceği kaydedilerek "Ancak bir gerçek çok açık ve değiştirilemez: El-Kaide'nin adamları, Taliban sayesinde 11 Eylül olaylarında temel rolü oynadılar."

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw bugün Ankara'da
ABD'nin Afganistan harekatına özel birlik, uçak ve gemileriyle baştan beri tam destek veren İngiltere'den önemli bir konuk ağırlamaya hazırlanıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bugün Ankara'ya geliyor. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Straw akşam saatlerinde gelecek ve yarın meslektaşı İsmail Cem, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet ile görüşecek. Ziyaret talebinin İngiltere'den geldiği öğrenildi. Harekatın başlamasından kısa bir süre önce de ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Ankara'da temaslarda bulunmuştu. Harekat sonrasında İngiliz Dışişleri Bakanı'nın Ankara'yı ziyareti Türkiye'nin İttifak'a verdiği tam desteğe teşekkür ziyareti olarak değerlendiriliyor. Kaynaklar Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının da görüşmelerde gündeme gelebileceğine dikkat çekiyorlar.

Hüseyin ÖZALP-Sibel YEŞİLMEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır