kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Adam olacak siyasetçiyi bir bakışta anlarım!


Eski Turizm Bakanı Erkan Mumcu şimdi yeni bir projenin peşinde: "Siyasetçi olacak adamı tanırım. Gözüme kestirdiğimi projelerime katıyorum"
Zaman armutları olgunlaştırır, hiçkimse daha fazla dişlerini fırçaladı diye daha donanımlı değildir gibi sözler söyleyen birine, gençlik ve siyaset demek yetmezmiş gibi bir de "Sizden o çocuk diye söz ediyorlar" derseniz, yanıtını alırsınız: "Herhangi bir kusur atfedemeyenler o çocuk diyor!"

Erkan Mumcu haklı gibi görünüyor. Karşımızda 40 yaşından genç bir siyasetçi bulmaya alışık olmadığımız için bunları sorduğumuzu söylüyoruz.

Mumcu, partisinin genel kongresinde delegeden en yüksek oyu aldı ve bu yüzden de Turizm Bakanlığı görevinden genel başkanı Mesut Yılmaz tarafından alındı.

Siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirilmesini bazıları "terfi" bazıları da "tenzil-i rütbe" olarak yorumladı. O ise "yeni siyasetçi kuşağın habercisiyim" diyor.

CEVŞEN ONU KORUYOR
Ocak ayında yeni siyaset projesiyle karşımıza çıkmaya hazırlanan Mumcu ile eski mekanı Beyoğlu'nda buluştuk. Mumcu'nun Beyoğlu'nda her sokakta bir anısı var. Aksaray'da pilav-nohut, Beyoğlu'nda muhallebinin tadını unutmamış. Eşi Işın Hanım'a tanıştıklarının ikinci günü Saray muhallebicisinde evlenme teklif etmiş. Anlayacağiniz duygularını da ifade etmeyi iyi bilen, biraz sabırsız biri. Mumcu'nun boynundan hiç çıkarmadığı gümüş bir kolyesi, kolyesinin ucunda da Cevşen duası var.

* Gençlik siyaset dışında, siyasetçiler yaşlı, ne yapmak lazım?

Yaşlı demekten çok donuk demeyi tercih ederim. Farklı düşünmeyi ve davranmayı reddeden, alıştığı yöntemleri ısrarla tekrar eden, herhangi bir verimlilik kriterine tabi olmaksınız sadece formatı uygulama becerisine bağlılık anlamına geldi siyaset.

YAŞIMI HATIRLATMAYIN
* Siz diğer siyasetçilere göre gençsiniz...

Yaşımın hatırlatılmasından hoşlanmıyorum.

* Neden?

Doğrusunu isterseniz iyi niyetli olmayan ve bir kulp takmaya yönelik atıflarda bulunuluyor. Herhangi bir kusur atfedemeyenler "ama çocuk" diyorlar. "Herşeyi iyi ama çok genç" dediler. Bu siyasetin zihninde ne kadar yaşlandığının göstergesidir. Atatürk TBMM'yi kurduğunda benim yaşımdaydı. Benzerlik kurmak amacıyla söylemiyorum bunu. Toplum nereden nereye geldi?

*Yüzde 65'i 35 yaşın altında olan bir ülkede neden bunu değiştiremiyoruz?

70 yaşında siyasetçiler kuşağında yaşamaya alıştık. Demirel, Ecevit ve Erbakan'la yaşamaya o kadar alıştık ki başka türlü olamaz gibi geliyor. Bir kişiyi benden daha fazla dişini fırçaladı diye benden daha donanımlı olarak görmüyorum. Önemli olan birikiminizin ne kadar olduğu ve bunu nerede kullandığınızdır.

*Sizden gençlerin siyasete katılımı için farklı bir rol üstlenmeniz beklenmez mi?

Benden sonra gelen kuşaklar için mayın eşeği olduğumun farkındayım. Bu kaderin bana biçtiği bir rol. Açıkcası bundan hoşnutum. Çevremdekilerden hissettiğim şey, biraz öteki olduğum. Sefiller'deki Jean Valjean gibi görüyorum kendimi. Yaşamımı kaliteli sürdürmek istiyorum. Bu yüzden siyasetteyim.

PROJEM HERKESE AÇIK
* Kimlere güvenirsiniz?

Ben özgüveni olan insanlara ve hak duygusu gelişmiş insanlara güvenirim. Şimdilerde empati denilen şey, kendini başkası yerine koyma. Adaletin temeli buradan çıkar.

* Yeni görevinize getirilmeniz terfi mi tenzil-i rütbe mi sizce?

Bir insanı değerli kılan şey üretimidir. Nerede oturduğu önemli değildir. Koltuk bir insana değer katmaz. İnsanlar o koltuğa değer katar. Orada birşey üretiyorsan sen önemli bir insansın. Bir siyasetçi için topluma ne kadar yararlı olduğu önemlidir.

* Sizin için "genel başkanlığa yürüyor bu yüzden bakanlıktan parti içine çekildi" yorumları yapılıyor...

Siyasetin tarihini biliyor insanlar. Bu yüzden de böyle yorumlar yapılıyor. "Liderler alternatif istemezler, alternatif olabilecek eğilimleri de yok ederler" diye bir yargı var. Benim durumum böyledir demiyorum.

* Siyaset size ne kazandırdı?

Türkiye'nin her tarafında binlerce onbinlerce insan. Benim gibi düşünen binlerce insanla tanışma fırsatı.

*Bu kadar çok insan tanıdınız ilk görüşte "bundan iyi siyasetçi olur" diye anlar mısınız?

İnsanları tanımaya çalışmam, insanları severim. İlk görüşte siyasetçi olacak adamı tanımak konusunda ise, "Böyle bir gözüm var" diyebilirim. Gözüme kestirdiklerim de var. Planlı bir şekilde de bu insanları projelerime katıyorum.

* Önünüzde nasıl bir proje var?

Şu anda çok yakınımda projelere katılacak doğrudan doğruya 50 kişilik bir grup var. Hiçbiriyle uzun boylu bir geçmişim yok, donanımlarıyla Türkiye'ye çok şey kazandıracaklar. Ocak'tan itibaren başlayacağım. Bu projeyle ilgili çok fazla konuşmak istemiyorum.

* Bunları partiniz içinde mi yapacaksınız?

Sadece ANAP için değil, ANAP kaynaklı ama ANAP odaklı olmayan toplumun çeşitli kesimleriyle doğrudan iletişim ve işbirliği halinde bazı projeleri hayata geçireceğim.

* Bu ANAP'ı rahatsız etmez mi?

Bir tür yeni siyaset projesi. Herkese açık.

* Partiye alternatif olarak görülmez mi?

Öyle görülmeyeceğini düşünüyorum. Bu bir üretim ve üretim herkese birşey katar.

ELİF ERGU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır