kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Aziz Nesinlik bunlar


Türkiye'de bürokrasi yıllardır insanları gülümseten bazen de kahkahalarla güldüren icraatlar gerçekleştirir. İşte ünlü mizah ustamız Aziz Nesin'in kitaplarına layık 3 icraat:

1-'Baston çetesi' DGM'lik oldu
Ekonomik krizi protesto etmek için Başbakanlık önünde Başbakan Bülent Ecevit'e "baston" vermek isteyen 3 esnaf, gözaltına alınarak "baston çetesi" kurdukları iddiasıyla DGM'ye sevk edildi. Neyse ki, emniyet bürokrasisinin azizliğine uğrayan 3 esnaf, DGM savcılığının "takipsizlik" kararı üzerine "mafya babası" ya da "terörist" muamelesi görmekten kurtuldu.

Başbakanlık önündeki protestolardan ilham alan CHP Kırıkkale eski İl Başkanı Hasan Altıntaş ile Erkan Kantarcı ve Kemal Küçükaslan, yaşı ve sağlığı konusundaki spekülasyonların da etkisiyle Başbakan Bülent Ecevit'e bir "baston" vermeyi planladılar. Eylemlerinin sonuçlarını danışmak üzere de özel bir televizyon kuruluşu aradılar. Bir kameraman kendilerine "Sizi gözaltına alırlar, ama ceza alır mısınız bilmem" yanıtını verdi.

Aldıkları yanıt üzerine 3 kafadar, ellerinde "eylem aracı" bastonla birlikte, Başbakanlığa gitmek üzere yola çıktılar. Ama içeri giremeden gözaltına alındılar. Polis, eylemcilerin 3 kişi olmaları üzerine esnafları DGM kapsamında "çete kurmak" suçundan sorgulandı.

Olayı soruşturan Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan ise "baston çetesi" üyelerinin ifadesini aldıktan sonra, böyle bir suçun DGM kapsamına alınamayacağını, çünkü bir araya gelmiş herkesin "çete" sayılamayacağını belirterek serbest bıraktı. Böylece "baston çetesi" üyeleri, yıllarca adliye koridorlarında, belki de hapishanelerde çürümekten kurtuldu.

2-Valilik istiyor, görevden alın
Emniyet teşkilatında çalışan ve şartları uygun olan tüm personelin idealinde olan görevlerden biridir valilik... Ancak ilginçtir, Türkiye'de bu istek bile suç olarak gösterilerek bir emniyet müdürü aktif görevden alındı.

Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı sırasında hakkında inceleme yapılan dönemin İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan hakkında hiçbir kusur çıkmayınca "Vali olmayı istemesi" suç olarak tespit edildi. Tantan'a sunulan raporda Yücesan'ın "Görevini yapmakta yeterli olmasına rağmen, kendisine duyulan güveni vali olmayı istemekle sarstığı" ileri sürülüyor.

Tantan döneminde Vali ve Emniyet Müdürleri hakkında hazırlanan ve hazırlayan müfettişlerin tarafsızlığının tartışma konusu olduğu "Değerlendirme Raporu"na göre, Yücesan, İzmir'den alınmış ve kızak görev olan APK Daire Başkanlığı'na atanmıştı. İşte SABAH'ın ele geçirdiği ve görevden alınması üzerine İzmir halkının tepki göstererek görevine iade edilmesini istediği Yücesan hakkındaki rapordan satırbaşları:

* Yapısı itibarıyla oldukça heyecanlı ve aceleci, medyaya karşı oldukça istekli ve basına demeç vermekten hoşlanan bir çizgisinin olduğu,

* Halka aşırı bir duyarlılık içinde bulunduğu,

* Kendisine fazla güvenen bir portre çizdiği,

* Özellikle bürokrasi içinde vali olmak istediğini herkesin bildiği ve bu hususu konuşanların eleştirmekten öteye alaylı bir şekilde değerlendirdiği,

* Polis tayinlerinde ANAP'lıların etkisi olduğu söylentilerinin olumsuzluk olarak değerlendirildiği,

* Görevini yapmada yeterli ve arzulu olduğu, ancak kendisine duyulan güveni sarstığı, Vali olabilmek için esnek ve siyasi bir kişilik sergileyerek İzmir'de yıprandığı, kanaat ve sonucununa varıldı.

Tantan'ın istifasından sonra Rüştü Kazım Yücelen'in İçişleri Bakanı olmasıyla müfettiş raporları incelemeye alındı. Yücesan hakkındaki rapor, Bakanlık yetkililerini hayrete düşürdü. 3 ay "kızak"ta kalan Yücesan bir kararnameyle "iade-i itibar" olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

3-Bu oyun suç işlettirir
Bir dönemin çok sık görülen ancak son zamanlarda oldukça seyrekleşen tiyatro oyunu, sinema filmi, konser gibi kültür olaylarının yasaklanması alışkanlığı yeniden hortladı. Güneş Tiyatrosu'nun sahnelediği "Terk Etmedi Sevdan Beni" adlı oyun, doğu illerinde "yasak" duvarına çarptı. Hem de ilginç bir gerekçeyle: "Bu oyunu izleyen suç işleyebilir."

Şair Ahmet Arif'in şiirinden oyunlaştırılan "Terk Etmedi Sevdan Beni" adlı oyunun sahnelenmesi Kars, Bitlis, Van ve Hakkari'de yasaklandı. Yasak kararı oyunun "suç işleme olasılığını artırması" gerekçesiyle valiliklerce alındı.

Oyununun sergilenmesinin dört ilde yasaklanması, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı'nın (TOBAV) tepkisine neden oldu. Olayı "demokrasi ayıbı" olarak nitelendiren TOBAV yönetimi, "Bu karar suç işleme olasılığını göz önünde bulundurularak, tiyatro oyunundan ve seyirciyle buluşmasından rahatsız olan bir anlayışın kararıdır" dedi. "Demokratikleşme sürecinde önemli adımların atıldığı bu günlerde söz konusu olay bir demokrasi ayıbı olarak karşımıza çıkmaktadır" görüşünü ifade eden TOBAV yönetimi, yasak kararına karşı tüm sanatçılara ve kamuoyuna "Güneş Tiyatrosu'na destek olma" çağrısı yaptı. Terör ve savaşın gündemde olduğu günlerde, sanatın her dalının olduğu gibi tiyatronun da halka moral kaynağı olduğunu vurgulayan TOBAV yönetimi, valiliklerin de bu etkinliklerin sergilenmesine yasak getirmek değil, yardımcı olması gerektiğini de kaydetti.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır